Nyomor

A Jobbik sikeresen megszilárdította a radikális megoldásokkal rokonszenvező szegény, szerencsétlen sorsú emberek fejében azt a meggyőződést, hogy boldogulásuk egyetlen gátja a cigányság általuk megbélyegzett, beilleszkedésre képtelennek tartott rétege.

A szélsőjobboldali párt a szimpatizánsai között elhitette, hogy a legfontosabb probléma rendvédelmi természetű. Holott kapásból föl lehet sorolni több súlyosabb gondot: tőkeszegénység, az ipar mélyrepülése, egykulcsos adó, a beruházások visszaesése, a munkaerőpiac aránytalanságai, a szociális támogatások rendszerének embertelen átalakítása. A Jobbik mindezzel nem foglalkozik, hanem számító leegyszerűsítéssel közli: a legfőbb probléma a Rend hiánya, s e Rendet csak a Jobbik teremtheti meg.

S azok valóban hajlamosak bedőlni ennek a retorikának, akiknek se munkájuk, se megtakarításuk, se piacképes szakmájuk nincsen, azaz reményük sincs kitörni abból a mélyszegénységből, amelynek minden keserűségét együtt viselik a bűnbakoknak kikiáltott „cigány bűnözőkkel”. A bal- és jobboldal közös felelőssége, hogy e demagógiára éppen ott nem ad válaszokat, ahol a legnagyobb szükség lenne értelmes szóra és hatékony megoldásokra: a kilátástalan szegénységgel sújtott megyékben.

A nyomort csakis sok évre szóló, ciklusokon átívelő programokkal lehet enyhíteni, ehhez kéne a többpárti konszenzus. Lesz-e valaha? Igaz, szombaton Szombathelyen a Jobbikot közösen fütyülte ki a kereszténydemokrata polgármester a szocialistákkal. Nem szabad ebből messzemenő következtetéseket levonni, de néha úgy látszik, hogy az összefogás tényleg csak összefogás kérdése.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.