Matolcsy, Orbán és a 16 eszköz

Matolcsy György lesz a Magyar Nemzeti Bank elnöke – jelentette be Orbán Viktor péntek reggel régóta várt, ám a piacokon nem annyira remélt döntését. Korábbi információnknak megfelelően az új nemzetgazdasági miniszter Varga Mihály lesz, aki ebben a szerepében is felelős marad a nemzetközi szervezetekkel folytatott tárgyalásokért. Matolcsy magával viszi az MNB-be adóügyi helyettes államtitkárát, Balog Ádámot, aki alelnök lesz.

A forint árfolyama szinte meg se rezdült a hírre, a bejelentésre picit gyengült ugyan, ám visszakapaszkodott, és a nap végére még erősödött is. Az államadósság kockázatát mutató piaci felár viszont enyhén emelkedett. A piacokat megnyugtatta, hogy a nap folyamán már nem történt meglepetés, Matolcsy meghallgatásán kiállt az árstabilitás megteremtése mellett, Varga pedig azt ígérte, hogy nem lesz választási költségvetés.

A nyilatkozatokból azonban az is kiderült, hogy a régi-új szereplők megpróbálják majd a lehetőségekhez képest tágítani a mozgásterüket. Orbán Viktor például választását nem csupán azzal indokolta, hogy „ez a legkevésbé kockázatos döntés”, de azzal is: szerinte a jegybank megkérdőjelezhetetlen függetlensége miatt „csak egyetlen lehetőség van arra, hogy a jegybank képes legyen a gazdaságpolitika egészében elhelyezni a működését, az, hogy kormányzati munkát már közelről látott” embert kér fel a posztra.

Bizottsági meghallgatásán azután Matolcsy szavaiból az is kiderült, hogy miben változhat az együttműködés a kormány és a jegybank között. A jelölt azt mondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank része a magyar nemzetállamnak. A jegybanktörvény előírása szerint – folytatta –, ha az árstabilitást nem veszélyezteti a kormány gazdaságpolitikája, akkor a jegybank segítheti azt. „Nem vagyok híve az elzárkózó, liberális jegybanknak. A jegybank ugyan független, de stratégiai viszonyt kell kiépítenie a kormánnyal” – közölte.

A kormányfő megpróbált kitérni azon kérdések elől, amelyek azt firtatták, milyen intézkedéseket – alacsony jegybanki alapkamatot, a vállalatok közvetlen hitelezését – vár a jegybanktól, mondván: ha válaszolna, a bankvilág a „torkának ugrana”. Egy másik kérdésre viszont, hogy neki mi a fontos az új jegybanki politikában, úgy válaszolt: számára az a fontos, ami Magyarország számára, hogy a magyar gazdaság jobban teljesítsen. A szükséges eszközök egy része a nemzetgazdasági miniszter kezében van, másik része a „pénzzel foglalkozó” jegybankelnöknél és a monetáris tanácsnál. Orbán azt mondta: tizenhat olyan eszközt azonosított be, melyeket a nemzetközi piacon a jegybankok használnak a gazdaságélénkítés érdekében.

Rogán Antal gratulál az új megbízáshoz
Rogán Antal gratulál az új megbízáshoz
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.