Esettörténet

Mike Kacsor magyar származású mérnök, Kanadában él. Tizenhat évvel ezelőtt a legjobb kerékvágásban mentek a dolgai. Éppen eljegyezte a kedvesét, biztos állását egy nagy cégnél vezető pozícióra cserélte egy kisebb vállalkozásban, ahol idővel majd partner lehet. Egy rutintérdműtéthez végzett laborteszten aztán megállapították, hogy vérszegénységben szenved. A következő vérvizsgálat kiderítette az okát is: myeloma. Az élete megváltozott.

Szerencsére a menyasszony nem állt el az esküvőtől, Karen és családja azóta is erős támasz Mike számára. Az ígéretes munkától viszont vissza kellett lépnie – szerényebb profillal saját vállalkozásba kezdett, hogy a kezelésekhez tudja igazítani a munkaidőt. Nem bánta meg, régi munkaadói és ügyfelei sem pártoltak el tőle. Tudják és elfogadják a betegségét.

A barátokkal már más a helyzet. „Sokan lemorzsolódtak. Aki nem tudott mit szólni ahhoz, hogy rákos vagyok, az szép csendben elmaradozott. Ez akkor nagyon rosszulesett.” Mike szerint a rák sok ember szemében még ma is stigma. A régiek helyébe jöttek új ismerősök, köztük betegtársak, ápolók is. Másfél évtized alatt Mike meglepően sok közeli ismerősről tudta meg, hogy ebben a ritka betegségben szenved, amiről korábban nem is hallott.

Kórtörténet

Másfél évig, a betegség lappangó stádiumában csak megfigyelés alatt tartották. Egyre rosszabbodó vérszegénysége és kezdődő csontfájdalmai miatt elérkezettnek látták az időt a bevezető terápiára. Két gyógyszer kombinációját kapta, abból az egyiket ma is használja, a másikat egy idő után abbahagyta, mert nem bizonyult hatékonynak, viszont mellékhatásai jelentkeztek. Francia kutatók eredményei nyomán akkoriban kezdtek csontvelőtranszplantációval kísérletezni, így felajánlották neki is a lehetőséget egy klinikai teszt keretében. Kapott az alkalmon. A tandem autotranszplantáció keretében négy hét eltéréssel kétszer kapott saját csontvelőből származó őssejteket. Ezt megelőzte egy radikális kemoterápia, amivel gyakorlatilag leradírozták az immunrendszerét.

A vérképe rohamosan javult, viszont hamarosan tumor jelent meg a vállán a lágyszövetben. A fájdalmat morfiummal is csak nehezen viselte, így újabb kemoterápiára szorult, ami sikeresen eltüntette a tumort. Tünetmentesnek nyilvánították, ám ezzel együtt felmerült a nagy kérdés: kell-e fenntartó kezelésként gyógyszereket szednie. Saját döntése volt, hogy nem kér a gyógyszerekből, bár tudta, hogy a myeloma gyógyíthatatlan, előbb vagy utóbb kiújul majd. „A kemoterápiák, a transzplantáció és annyi gyógyszer után úgy éreztem, a szervezetemnek pihenésre van szüksége – nem bántam meg” –magyarázza a döntését Mike. Hat évig volt „gyógyszerszabadságon”, aztán a relapszus után visszaállították az eredeti gyógyszerre, és kapott egy újabbat is. Jelenleg is ezeket szedi.

Egészséges beteg

A gyógyszer szerencsére kordában tartja a betegséget, de Mike tudja, hogy ehhez neki is tennie kell. Az egyik gyógyszer gyakorlatilag mellékhatásmentes, a másik viszont köztudottan növeli a cukorbetegség és az ezzel járó szürkehályog kockázatát. „Heti egyszer kell szedni, ilyenkor megemelkedik a vércukorszintem, teljesen bepörgök. Aztán jön a letargia, egy egész napig mozdulni is alig tudok. Az egyetlen megoldás az, ha tudatosan alkalmazkodom: diétázom, nem eszem cukros ételeket, probiotikus joghurttal segítem az emésztést, és ha törik, ha szakad, tornázom. Így át lehet vészelni.”

Együtt élni a rákkal csak új életritmussal lehet. Nem lehet úgy tenni, mintha minden maradna a régiben. „A kemoterápia előtt leborotváltam a hajamat, Karentől kaptam egy vagány bőrdzsekit. Ma is nevetek azon, hogy milyen arcot vágtak az emberek a boltban” – emlékszik vissza Mike. A leglényegibb változás azonban nem a felszínen zajlik. „Nem tudunk hónapokkal előre tervezni, mert bármikor jöhet egy rosszullét vagy kezelés. A pillanatban élünk, szó szerint. Ha kisüt a nap, és úgy tartja kedvünk, elmegyünk ebédelni egy kávézóba. Majd dolgozunk inkább este, de itt és most nem hagyjuk elszaladni a pillanatot.”

Hasznos tanácsadás

Mike meggyőződése, hogy az étrend és a testedzés rengeteget számít. Célzottan myeloma-betegeknek kialakított tornát végez naponta. „Egy rossz mozdulat, és bordatörés a vége, még cipőkötés közben is. Oda kell figyelni.” Ennek köszönhetően, a kezelések, műtétek és kilószámra szedett erős gyógyszerek ellenére, hatvanegy évesen Mike igazából jobb formában van, mint a legtöbb kortársa. Néhány éve Magyarországon járva megdöbbent azon, hogy korabeli rokonai, unokatestvérei úgymond egészségesen is milyen rossz bőrben vannak. „Túl sokat esznek és piálnak, az a legnagyobb baj.”

Mike nem tétlenkedik. A magánélet és a munka mellett aktív társadalmi munkát is végez a betegségéhez kapcsolódóan. Kanadában erősek és akár jelentős befolyással is bírnak azok a tanácsadó szervezetek, amelyek felhívják a figyelmet egy-egy betegségre, vagy a döntéshozóknál lobbiznak gyógyszerek, kezelési módok bevezetésére. Az advocacy group egyrészt tanácsot ad a betegségben szenvedőknek, másrészt – nem kis anyagi forrást megmozgatva – tudatos figyelemfelkeltésre és lobbizásra törekszik.

Mike évek óta rengeteg időt és energiát szentel a Myeloma Canada érdekcsoportban: „Nem alamizsnát kérek, hanem szeretnék tovább élni és adót fizetni. Ezt talán megértik.”

„Szeretnék tovább élni és adót fizetni!” Mike Kacsor, Myeloma Canada
„SZERETNÉK TOVÁBB ÉLNI ÉS ADÓT FIZETNI!” MIKE KACSOR, MYELOMA CANADA
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.