Alapvető

Annyi javaslat készült már az élelmiszerek áfacsökkentéséről, hogy érdemes óvatosan kezelni egy újabbat. Az agrártárca készülő előterjesztésénél sem világos, hogy Fazekas miniszter lova vak-e vagy csak bátor.

Egyfelől rossz pillanatban állnak elő ezzel, hiszen a kormány még azt sem tudja, hogy a növekvő gazdaságra épített költségvetési számait hogyan tudja teljesíteni egy visszaesőből, enyhén szólva nem hiányzik neki egy jelentős bevételcsökkentő lépés. Márpedig az áfamérséklés ilyen. Illetve az egyértelmű, hogy ha mérséklődik az áfa, akkor papíron mennyivel csökken a költségvetés bevétele, az azonban csak később derül ki, hogy az alacsonyabb adó növeli-e a legális eladásokat, visszaadva ezzel valamennyit a kevesebb áfából. Ráadásul a szaldó első felét Brüsszelben is rögtön kiszámolják, a másodikat pedig nem nehezen hiszik el.

Másrészről viszont a javaslat benyújtásának pillanata lehet nagyon is kedvező. Eddig Matolcsyn nem ment át semmiféle áfabevétel-csökkentő javaslat, sőt: tudjuk, ha rajta múlna, akkor lenne luxusáfa is, bár elég sokan vannak, akik már a 27 százalékosat is annak érzik. Ha viszont Matolcsy a jegybank élére (vagy máshová) katapultál március elején, akkor kedvezőbb elbírálás alá eshetnek az egyéb szempontok. Márpedig egyéb szempont lenne itt bőven.

A kormányra ráférnek a jó pontok a választóknál, így nem lenne meglepő, ha a rezsicsökkentés után az élelmiszeráfában is felmutatna valamit. Ha egy általános áfacsökkentést hirdet meg az alapvető élelmiszereknél, az nagy lyukat vág a büdzsében. Ha azonban korlátozott termékkörrel és mértékkel teszi ezt, akkor ugyan keveset ad, de elmondhatja magáról: csökkentette az áfát. Miután emelte.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.