„Csúnya zsidó feje van”

Óriási felháborodást váltott ki az, hogy az ATV birtokában lévő dokumentumok szerint éveken át listázta a diákokat az ELTE BTK hallgatói önkormányzatának (hök) „Jobbik-közeli” vezetése. Számon tartották például, ki zsidó, s kinek milyen pártszimpátiája van.

A Hálózat a Tanszabadságért (HAT) szerint megengedhetetlen, hogy a legsötétebb diktatúra eszközeivel éljenek. Megszólalt az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila is, aki szerint a hök listája sérti az emberi méltóságot, az érintettek jó hírnevét és becsületét, a jogsértés kimerítheti a személyes adattal való visszaélés vétségét. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség pedig konzultációt kér Pintér Sándor belügyminisztertől az ügyben.

Az ATV birtokába került adatbázisban világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján is szerepeltek a diákok, ráadásul a lista összeállítói, alighanem az érintettek Facebook- és Iwiw-profiljai alapján, rövid jellemzést is írtak a hallgatókról – sokszor egészen gyomorforgató fordulatokkal élve. Volt, akikről azt írták: „A puszta léte terheli az OEP-et”, „Elempés libernyák”, „Félvér lehet a kislány, és az összes képen óriási ribanc”, „Szerintem cigó”, „Biztos, hogy ratyi”, „Csúnya zsidó feje van”.

A táblázatban azt is feltüntették, hogy a diákok közül ki zsidó, s mi a pártszimpátiájuk. Az Atv.hu – amely megszerezte egy 2009-es, 600 elsőéves hallgató adatait tartalmazó listát – azt írta, hogy 2007-ben és 2008-ban is készült ilyen adatbázis, és azóta is minden évben összeállítanak egy ilyen listát. A portál arról is írt, hogy 2005 óta a BTK hök-elnökei mind Jobbiktagok voltak, a jelenlegi vezető, Garbai Ádám pedig „próbaidős” a szélsőséges pártnál.

Noha már a listázás híre is megdöbbenést váltott ki, a hök tegnap egy másik ügy miatt is reflektorfénybe került: feljelentették az ELTE vezetésénél azokat a tanárokat, akik támogatták az oktatási reformok ellen tiltakozó egyetemfoglalókat. Garbai Ádám, a bölcsészkar hök-elnöke a rektornak írt, az Indexen közzétett levélben úgy fogalmazott: „Nem hagyhatom szó nélkül, (...) hogy bennünket, tanulni vágyó ELTE BTK-s hallgatókat a tanuláshoz való jogainkban sértenek meg ELTE-s közalkalmazottak, akiknek mint az ELTE felelős vezetője Ön a munkáltatója.” Mindezek alapján Garbai a rektortól arra várt választ, milyen munkajogi következményei lesznek a történteknek.

Fábri György, az ELTE kommunikációs ügyekért felelős rektorhelyettese lapunknak röviden, de határozottan reagált a hök ügyeire: „Az ELTE vezetése nem foglalkozik érdemben a hök levelével. A sajtóban nyilvánosságra hozott listázások ügyét viszont egy bizottság fogja haladéktalanul megvizsgálni, mert ha igazak a hírek, akkor ez egy nagyon súlyos ügy.”

A hök elnöke, Garbai Ádám tegnap nem kívánt válaszolni kérdéseinkre, közleményben reagált a súlyos állításokra. „Visszautasítjuk azokat a vádakat, hogy az ELTE BTK hök bármikor, bármilyen formában hallgatókat diszkriminált vagy listát készített vallási, etnikai vagy világnézeti hovatartozásukról. Annak a tényét sosem tagadtuk, hogy a gólyatáborban részt vevő hallgatókról egy olyan regisztrációs adatbázist készítünk, mely az alábbi adatokat tartalmazza: név, születési hely, idő, szak/ szakirány, lakcím, e-mail cím, telefonszám, hozzátartozó elérhetősége, betegség, allergia, pólóméret. Ezek az adatok azért szükségesek, hogy a rendezvényen a jogszabályoknak megfelelően, a résztvevők biztonságáról gondoskodjunk.”

A hök elnöksége követeli az ATV-től, hogy bizonyítsa a listák hitelességét, s ha „nem munkatársaik készítették a hamis listákat”, nevezzék meg forrásukat. Az Atv.hu megszólaltatta Silhavy Mátét, a hök egykori alelnökét, aki azt mondta: ők nem írtak senkiről semmilyen jellemzést, vélhetően valaki utólag írta bele ezeket a táblázatba. Szerinte erre van is magyarázat: bárki, aki bejárt a hök irodáiba, hozzáférhetett ahhoz a számítógéphez, amelyen a táblázatot tárolták. Lapunk megkereste az ATV-t is, amely fenntartja állítását, s azt kész a bíróság előtt is megvédeni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.