Áldozat

Orbánék nem viccelnek. Nekimennek a Kossuth térnek, nekimennek a nemzet stadionjának, nekimennek a Várhegynek, és most immár biztos, hogy ha nem bukják el a következő választásokat, nekimennek a Városligetnek is.

Megannyi nagy, szimbolikus építkezés. Ahogy előző kormányuk idején sem volt hiány a hasonló nagy jelképberuházásokból: az Uránia, a Sándor-palota, a Nemzeti Színház mind a 2002-es választás hajrájára készült el. Ahogy akkoriban mondták, „oszlopokat emeltek a jövőnek”. És aztán elbukták a választást. De most mindegy is, ki tudja, mit hoz 2014. Az valahogy mindig árulkodó, amikor egy nagyberuházás elkészülési határideje éppen egy választási év tavasza.

A „nemzet főterének”, a Kossuth térnek a visszaépítése hetven évvel ezelőtti képére épp 2014 májusára lesz kész, nyilván nem véletlenül, s a Várkert Bazár befejezési határidejét sem azért tűzték ki 2014 márciusára, hogy aztán április 6-án majd méltóképp ünnepelhessük Ybl Miklós születésének kétszázadik évfordulóját, hanem mert épp az idő tájt fog eldőlni, hogy Orbánék maradnak-e további négy évre. Persze egyelőre nem nagyon aggódnak emiatt.

Mernek nagyot álmodni. Már 2018-ra is terveznek: ha minden jól megy, akkorra készül el az elmúlt száz év legnagyobb kulturális beruházása, az új múzeumi negyed a Városligetben. Az elképzelés még kissé homályos, de az összeg elég határozott: hetvenmilliárd. Gavalléros summa ez művelődésre. Meg kell még mellé majdnem ugyanennyi a ligetre meg a közepén egy új hotelre. Már látjuk is a megnyitót, ahogy jön Orbán, és átadja a nemzetnek. Természetesen zsebre tett kézzel, ahogy szokott. Mert ők áldoznak a kultúrára.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.