Gerda

Ami a tehetségemet illeti: rég nem táplálok illúziókat.

Hogy fázna, hisz ferences

A kilencedik stáció helye, ahol Jézus harmadszor esett el, ott lesz balra, de öt órakor már bezárt – hallom, s bár iszonyú illúzióromboló, de ha kicsit belegondolunk, így van rendjén.

Nem kell neki akadémia

Iskolát és színházat már neveztek el róla, egyikmesefigurájáról pedig szülővárosa készül életnagyságú szobrot felállítani.

Sok a lúd, de a disznó győz

Annak idején, a rendszerváltáskor sokkal könnyebb volt az egységes szakszervezeti mozgalmat szétszedni, mint utóbb különféle együttműködéseket létrehozni – állítja Papp Zoltán, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke.

Végzet a hatodik házban

– Ha jön a gárda, embervér fog folyni! Baltával várom őket! Ekképp fakad ki Nagykónyiban, a Két Jolán kocsmában egy nyugdíjas, roma férfi, aki a köszönéskor Petrovicsként mutatkozott be.

 

A fülke

Ott állt a rendező a fülke előtt, bebocsáttatásra várva. A megbánás szándékával jött, gyónni akart. És most volt mit: lopott. Ő, aki az Urat imádta, és csak neki szolgált, aki Isten nevét a szájára hiába nem vette, aki az Úr napját megszentelte, Atyját és Anyját tiszteli, ő, aki nem ölt, nem paráználkodott, nem hazudott, mások becsületében kárt soha nem tett, ő, aki felebarátja házastársát, sem mások tulajdonát soha meg nem kívánta – lopott.

Fél órát várt, amikor beléphetett a fülkébe. Kereste rajta a rácsot, de nem találta. Megköszörülte a torkát.

– Hozzám beszél? – kérdezték tőle.

– Persze, gyónni szeretnék.

– Tegye meg. Ömlött belőle a szó. Művészember volt, szenvedéllyel, hittel beszélt gyermekkoráról, emlékekről, csalódásokról, és persze a bűn keserűségéről, amit a Rendező annyira szégyellt, hogy csak keringett körülötte, de aztán rájött, hogy igaza volt a nagy keleti Mesternek, a bűn az becsomagolhatatlan, úgyhogy vett egy nagy levegőt, és végül kibökte:

– Elloptam egy rendezőtársam gondolatát. Aztán színpadra vittem.

A nagy csöndbe szinte belecsattant a kuncogás. A Rendező ettől megzavarodott, de elfojtotta magában, hiszen jött is a válasz:

– Kiszabom rád a penitenciát, testvérem: menj haza, és gondolkodj el a bűnödön. Amíg nem értetted meg, hogy mit csináltál, vissza ne gyere. Ha azonban fölfogtad a teljes súlyában, jöjj vissza. És még egy dolog, testvérem. Amikor kilépsz innen, látsz majd egy urnát. Kollégád hamvai vannak benne. Nem bírta a teheket, önkezével vetett véget életének. Mondj imát az urna előtt, aztán vedd el, s vidd magaddal. Tartsd a nappalidban, tartsd ott, nézd, szembesülj vele mindaddig, amíg meg nem értetted, mit műveltél.

A Rendezővel megfordult a világ. Mintha a testén kívül rekedt volna, onnan nézne vissza önmagára, ahogy ott van a fülkében és gyón, a szavak pedig elkezdtek önálló életet élni benne, és eszébe jutott a meghatározás abból az időszakából, amikor még jogásznak tanult, és csak mondta, mondta magában, hogy a „a halál az az állapot, amikor a légzés, a keringés és az agyműködés teljes megszűnése miatt a szervezet visszafordíthatatlan felbomlása megindul”.

Látta ő már a halált, ő maga, jó keresztényként hitt az utolsó lélegzetben, a lélek eltávozásának gondolatában, és most úgy érezte, hogy az a lélek, amelyet az ő tette taszított ki kényszerűen egy testből, ott lebeg körülötte, átfonja, körbeöleli. Megzavarodva lépett ki a fülkéből, meg is szédült kissé. Azonnal meglátta az urnát. Odalépett, és imádkozni kezdett:

– Ó, nagy Isten! Közelíteni kívánok én is ama szent vendégséghez, melyre híveidet elhívni méltóztattad. De mivel tudom, hogy semmi tisztátalan nem kedves te előtted, könyörgök szent Felségednek alázatosan; bocsásd meg bűneimet Jézusom érdeméért, ki én érettem is keserves kínokat szenvedett, és meghalt a keresztfán. Tégy bizonyossá most is arról a szent jegyek által, melyeket szent asztalodnál osztogatsz, hogy amint én azokban részesülök, te is oly bizonnyal megkegyelmezel nékem és beviszel halálom után szent országodba.

Tudta, hogy nem a halottért imádkozik, hanem önmagáért.

De már késő volt.

Fölemelte a fejét, kezébe vette az urnát. Ebben a pillanatban ugrottak rá. Kitekerték a kezéből az urnát, és rendőrért kiáltottak. A Rendező semmit nem értett az egészből, nem tudta mire vélni, hogyan fordulhat elő ilyen atrocitás egy templomban. Akkor is ugyanilyen értetlenül állt, amikor abból a szavazófülkéből, ahová az előbb meggyónta bűneit, kitekintett egy mosolygós arc.

A választási bizottság tagjai azonban nem voltak mosolygós kedvükben. Rendőrrel vitették el a Rendezőt. Pártállásukon fölülemelkedve, egyként védték a szavazóurnát. Mert valaki most tényleg el akarta lopni. Lopni akart tőlük, és meg akarta lopni azokat, akik eddig még soha nem loptak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.