Helyi zavarok

Lehet ráció abban, hogy beolvasztják a kis móri kórházat a nagy megyei egészségügyi intézménybe. Elfogadható érvnek tűnik, hogy együtt, összefogva hatékonyabbá tehető a működés, így több jut gyógyításra, ami akár jobbá is teheti az ellátást. Csakhogy a közelgő Fejér megyei átszervezésről eddig kizárólag lózungokat mondott a kormány. Arról még semmit nem tudnak, milyen intézkedésekkel mikor, miként és mennyit spórolnának. Ez felveti annak gyanúját: ebben az esetben is előbb volt meg a központosítási éhségét csillapítani képtelen kabinet döntése az összevonásról, s csak ezután kezdték el gyártani az érveket döntésük utólagos igazolására.

A kormány intézkedéseinek tükrében ez nem volna meglepő: az iskolák és kórházak rapid államosítása, átszervezése, a járási hivatalok kapkodó létrehozása is hasonló szándékról árulkodott. Ha mára maradt is kétségünk afelől, hogy itt elsősorban a központosítás, a fővárosi Fidesz-vízfejtől való függés kialakítása a cél, azt Navracsics miniszter vasárnap eloszlatta.

Az igazságügyi tárca vezetője annak kapcsán, hogy a polgármesterek nem feltétlenül a kormány intézkedéseivel összhangban dolgoznak, azt találta mondani: „A közigazgatási reform helyi szinten az ilyen természetű működési zavaroknak is elejét kívánja venni. Világos helyzetet teremt azzal, hogy a közigazgatás helyi szintje egyértelműen a kormány által kitűzött célok végrehajtásán dolgozik.” Tényleg világos. Miként a miniszter aggodalma is, aki végeredményben nem mástól tart, mint hogy akadhatnak olyan helyi vezetők, akik nem átallanak másként gondolkodni, mint a pártközpont. Abból pedig csak baj lehet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.