Halálos epilógus a gázmezőn

Négynapos ostrom után szombaton befejeződött az algériai túszdráma. A hadsereg betört arra a gáztelepre, ahol tucatnyi iszlamista barikádozta el magát húsznál több külföldi foglyával együtt. A szombati akcióban 11 iszlám fegyveres vesztette életét, de hét túsz is áldozatul esett a lövöldözésben, miközben 16 külföldi munkást sikerült élve kimenekítenük az algériai katonáknak.

A négynapos túszdrámának végül is 55 halálos áldozata van – 32 iszlamista és 23 túsz –, miközben 685 algériai és 107 külföldi dolgozót sikerült élve kimenekíteni a túszejtők karmaiból. Vasárnapra kiderült: a terroristák közül hatan túlélték a támadást, akik jelenleg a hatóságoknak vallanak az elkövetők összetételéről. Állítólag Nigerben kaptak kiképzést a terroristák, akik Líbián keresztül jutottak az Algéria délkeleti részén fekvő gáztelepre.

A nigeri, mali, tunéziai, mauritániai, egyiptomi, líbiai, kanadai fegyveresek akcióját a feltételezések szerint a 41 éves algériai Mohtar Belmohtar tervezte, akit távollétében 2008-ban halálra ítéltek hazájában. A terrorista egy videoüzenetben vasárnap magára is vállalta az akciót.

 – Készek vagyunk tárgyalni a nyugati hatalmakkal és az algériai vezetéssel a Maliban zajló bombázás megállításáért – közölte Belmohtar, világossá téve, hogy a véres támadás szoros összefüggésben áll a szomszédos afrikai országban zajló lázadással, amelynek során iszlamista tuaregek elfoglalták az ország északi felét. A mali lázadókkal szemben nemzetközi összefogás készül. (Az eredeti tervek szerint a terroristák állítólag Maliba vitték volna a civil túszokat, hogy felhasználják őket a tárgyalásokhoz.)

A túlélőkről szóló számok nem sokat mondanak azoknak a családoknak, amelyek még mindig nem tudnak biztosat szeretteikről. Norvég, amerikai, brit eltűntek mellett egy japán cég például 17 alkalmazottját keresi, akikről a túszejtő akció kezdete óta nincs információjuk. A vállalatnak 78 munkatársa dolgozott a szaharai gázkitermelő üzemben, és félő, hogy az eltűntnek nyilvánított munkásokat a halottak között kell keresni. Algériai katonák a fegyveres rohamot követően 25 szénné égett holttestet találtak az üzem területén, azonosításuk folyamatban van.

Az algériai Ennahar TV magántelevízió forrásai szerint ők túszok voltak, akikkel a fegyveresek végeztek – tudatta a Reuters. David Cameron brit miniszterelnök vasárnap közölte, hogy három brit állampolgár biztosan, másik három nagy valószínűséggel meghalt, 22-en pedig megsebesültek a túszdrámában. A The Sunday Times beszámolt arról, hogy egy britmunkást azután végeztek ki a terroristák, hogy előzőleg „csalinak” használták, és kihívatták vele rejtőzködő társait.

A brit külügyminiszter szerint „érik ugyan bírálatok” az algériai hatóságokat a helyzet kezelésének módjáért, de tény, hogy mindent megtettek a túszok életének megmentéséért. Így vélekedett vasárnap Francois Hollande elnök is, aki egy Maliba induló francia katonai kontingens búcsúztatása után újságíróknak „adekvátnak” nevezte az algériai túszmentő akciót. Mint elmondta, a hidegvérű gyilkosokkal esély sem volt a tárgyalásra, a terroristák módszeresen kivégezték külföldi túszaikat, és a többiek érdekében el kellett rendelni a rohamot.

Barack Obama amerikai elnök elítélte a szaharai földgázkitermelő elleni terrortámadást, és segítséget ígért az algériai hatóságok al-Kaida elleni küzdelméhez. A beiktatására váró elnök írásos nyilatkozatában úgy fogalmazott: az akció újabb figyelmeztetés arra, hogy Észak-Afrikában szélsőséges csoportok jelentek meg. A túszdrámában érintett néhány nyugati kormány viszont csalódottságát jelezte amiatt, hogy az algériai kormány nem tájékoztatta őket a terroristák elleni katonai akcióról.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.