Mr. Forint

Megvette már az e hetit? – kérdezhetik eztán a devizaspekulánsok. Mármint a Heti Választ, amelyben Matolcsy György fejti ki rendszeresen álláspontját a gazdaság aktuális kérdéseiről.

Mostanság az üdvös jegybanki politikáról. Év végén azt jövendölte: 2013-ban a nagy változást az jelenti majd, hogy a jegybank a kormány stratégiai partnerévé válik. Most arról értekezett, milyen a káros árfolyam-politika. Be is szakadt tőle a forint rendesen. Értékelhetjük a miniszter publicisztikai sorozatát egy előfizető-gyűjtési akciónak is, hiszen aki forintügyletekben érdekelt, annak lassan kötelező olvasmány lesz egy-egy friss Matolcsy-dolgozat.

A miniszter szavaira ugyanis a piacok már a leendő jegybankelnök megnyilatkozásaiként tekintenek. Jól teszik, érdemes nekik melegíteni arra az időre, amikor élesben osztja majd az észt Matolcsy a Gazdasági szabadságharcra átkeresztelt téren álló épületben. Betehetjük a naftalinba azt a fájóan idejétmúlt, ortodox jegybankelnöktípust, aki patikamérlegen méri a szavait, mert tudja, hogy minden mondata befolyásolhatja a forint árfolyamát. Matolcsy szavainak precíz megméréséhez még egy Tüzépmázsa is nanotechnológiai érzékenységű műszernek számít.

A jegybankelnök eszköztárában szereplő verbális intervencióból így lesz pénzpiaci perverzió. Erős idegrendszerre lesz szükség ahhoz, hogy valaki az ő jegybankelnöksége idején forintban tartsa a pénzét. A világ viszont a gazdasági után a monetáris politikánkat fogja tátott szájjal, irigykedve csodálni. Az életművet pedig végül betetőzi majd a közgazdasági alapvetés. A Kerényi álmodta díszpéldányának gerincén csak egy piros pötty és a szerény felirat lesz. Matolcsy: A növekedés.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.