Egyiptom veszélyes a nőknek

Rövid idő alatt két újságírónőt zaklattak szexuálisan a kairói utcákon – figyelmeztetett a Riporterek Határok Nélkül .

Szüzességteszt a forradalomban: a férfiak kiengedték a gőzt

Bár a Tahrir téri forradalomban mindenki egyenlőbb lett, a külföldieknek ajánlatos helyi kísérettel menniük és megnézni, hova lépnek.

„Nők csonkítanak nőket”

Bár Egyiptomban 2007-ben betiltották a nők körülmetélését (a klitorisz eltávolítását), a szokás a mai napig általános gyakorlat az országban, dacára a különböző emberi jogi szervezetek kampányainak.

Csapás a dolgozó nőkre

A gyorsan fejlődő, modern India jelképe is volt az a 23 éves nő, aki belehalt sérüléseibe, miután december 16-án hatan megerőszakolták és megverték.

Megalázó procedúra vár a megerőszakolt áldozatokra

Előítéletes szakértők, megalázó procedúra, a feljelentéstől visszalépő áldozatok jellemzik a nemi erőszakkal kapcsolatos hazai ügyeket – állította a munkacsoport, amelyben civilek, rendőrök, orvosok és bírók vizsgálták a magyar hatóságok gyakorlatát néhány éve.

 

A megbecstelenítés színtere lett a Tahrir tér

Azt szeretném, ha az egyik alelnököm nő, a másik pedig keresztény lenne – mondta tavaly júniusban Mohamed Murszi frissen megválasztott egyiptomi elnök. A nyilatkozatra sokan felkapták a fejüket, mert nemcsak az ország legújabb kori, hanem Egyiptom egész történelmében ez lett volna az első eset, hogy egy nő ilyen pozícióba kerül.

A mondat másik, meglepetést keltő oka, hogy a választások előtt Murszi még ellenezte, hogy nő is lehessen vezető politikus. Alighanem azoknak van igazuk, akik szerint az elnök – a Muzulmán Testvériség korábbi tisztviselője – politikai bázisát próbálta szélesíteni nyilatkozatával. Hogy a nők helyzete miként változott a Mubarak utáni Egyiptomban, arra nehéz lenne beszédesebb választ találni Natasha Smith brit újságírónő drámai hangú blogbejegyzésénél.

A nők is kivették a részüket az egyiptomi forradalomban. Önbizalmuk már van, jogaik egyelőre nincsenek
A nők is kivették a részüket az egyiptomi forradalomban. Önbizalmuk már van, jogaik egyelőre nincsenekFOTÓ: REUTERS AMR ABDALLAH DALSH

„Istenem, kérlek, legyen vége! – olvasható a történet arról, hogyan szenvedett a blogger szexuális zaklatást a tömegben, miközben a Tahrir térre tartott, hogy részt vegyen Murszi elnökké választásának örömünnepén. „Több száz férfi vett körül, és rángatta a végtagjaimat. Ide-oda dobáltak, karmolták és markolászták a melleimet, és minden lehetséges módon belém vájták az ujjaikat.” Így vált az egyiptomi forradalomért rajongó brit újságírónő számára az ellenállás szimbólumából a megbecstelenítés színterévé a Tahrir tér.

Nem Natasha Smith volt az egyetlen nő, akinek hasonló megaláztatásban volt része a Mubarakot megbuktató forradalmat követően anarchiába süllyedő Egyiptomban. Még 2011 őszén rövid időn belül két másik újságírónőt – egy franciát és egy amerikait – zaklattak hasonló módon a kairói utcákon, azt megelőzően pedig Lara Logant, a CBS televízió tudósítóját rohanta le egy falka erőszaktevő Kairóban. Úgyhogy a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet eltanácsolta az újságírónőket Egyiptomból.

Pedig a nők nagy szerepet vállaltak a Hoszni Mubarak hatalmát megdöntő egyiptomi forradalomban. Ételeket és gyógyszereket csempésztek a Tahrir térre a ruhájuk alatt, felszedték az útburkolatot, és szembenéztek a Molotov-koktélokkal, bizonyítván ország-világ előtt, hogy már korántsem olyan némák és elnyomottak, mint korábban. A forradalom napjaiban még a szigorú muszlim értékrend szerint élő szalafista férfiak is megosztották ételüket a szűk farmert viselő, dohányzó lányokkal, beszélgettek velük.

A nők ott a téren biztonságban aludtak a férfiak mellett az ideiglenesen felállított sátrakban. Az idilli képet azonban hamar elcsúfították az idézett incidensek. A reményeket gyorsan letörte, hogy a nők egyenjogúsága melletti és a szexuális zaklatások elleni tüntetések rendre erőszakba fulladtak. Férfiak csoportjai támadtak a női demonstrálókra, s azt ordították nekik, hogy menjenek haza, ott a helyük. Engy Ghozlan egyiptomi női aktivista blogbejegyzésében azt olvashatjuk, hogy a forradalom után Egyiptom társadalmi problémái szemernyit sem változtak.

„Erőszakos férfiakkal kell szembenéznünk, akik gúnyt űznek a követeléseinkből, azt állítván, hogy a nőknek sosem szabadna részt venniük választásokon. Tüntető nőket zaklatnak, bántalmaznak, van úgy, hogy késsel fenyegetnek, s a rendőrség és a katonaság mindezt tétlenül nézi” – írja az egyiptomi blogger. Egy másik nő, Fatma Adel nem ért egyet honfitársnőjével. Szerinte nagyon is sok minden változott az országban. Őt például férfiak mentették ki az erőszaktevők karmaiból, korábban ez elképzelhetetlen lett volna Egyiptomban.

Fatma szerint az egyiptomi nők, mivel kivették a részüket a forradalomban, most már egyenrangúnak érzik magukat a férfiakkal, megvan az önbizalmuk ahhoz, hogy kiköveteljék jogaikat. De hát mi valósult meg Murszi elnök ígéreteiből? – kérdezhetnénk. Hol van a női alelnök, hol vannak a női miniszterek az átmeneti kormányban? Létezik ugyan egy törvény, miszerint 64 helyet kell biztosítani a nőknek a képviselőházban, de ezt a rendelkezést maguk a nők is méltatlannak tartják. „Nem kell sehová beerőltetni minket. A saját érdemeink alapján kellene előbbre jutnunk” – írja blogbejegyzésében Engy Ghozlan.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.