70 éves negatív balesetrekord

A világon tavaly mindössze 23 polgári légi baleset fordult elő, ilyen kevésre utoljára 1943-ban, a második világháború alatt volt példa.

Az elmúlt öt év során évente még 31-34 ilyen esetet jegyeztek fel. Ez annál is nagyobb eredmény, mivel 2012-ben közel 2 968 000 000-an, vagyis majd hárommilliárdan, az előző évinél 5,5 százalékkal többen utaztak repülőgépen. Tavaly 2,5 millió repülésenként csupán egy végződött balesettel, amelyeknek tavaly összesen 474-en estek áldozatául – az előző tíz év átlagában még évente 770-en.

A különösen kedvező eredményt a Wall Street Journal az Air Safety Network statisztikái alapján újévi számában tette közzé, kiemelve, hogy az USA-ban tavaly egyáltalán nem volt nagy légi baleset. A tudósításból az is kiderül, hogy a balesetet szenvedett gépek fele teherszállító volt, s ugyancsak fele nem sugárhajtású, hanem kisebb, légcsavaros-gázturbinás masina volt. A baj – a statisztika szerint – gyakrabban érte a szegényebb országok régebbi gépeit.

A tavalyi igencsak változatos időjárás ellenére is kedvező rekord az Ascend légibaleset-elemző vállalat szerint annak köszönhető, hogy az elmúlt évtizedek légi katasztrófáinak okát olykor éveken át kitartóan vizsgálták, elemezték, s e tevékenységhez mind korszerűbb eszközöket (mélytengeri robot-tengeralattjárókat, anyagvizsgáló szerkezeteket) használtak. A repülőgépek pedig egyre pontosabb GPS-eket, időjárást mutató radarokat, fedélzeti műszereket kaptak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.