Szakadék

Kezd mélyülni a szakadék a még legerősebb, legkompaktabb határon túli magyar közösség, az erdélyi magyarság és annak vezetői között, aminek beláthatatlan következményei vannak – aggodalmaskodott Kövér László a Kossuth rádióban vasárnap.

Ha nem a Fidesz alelnökéről volna szó, aki egy erdélyi „versenypárt” tiszteletbeli elnöke, még elhinnénk, hogy őszintén aggódik. Csakhogy tudjuk, éppenséggel örül az RMDSZ és az erdélyi magyarok közötti szakadéknak, hiszen az egyet jelent a Fidesz megosztási politikájának a betetőzésével. Szerencsére Kövér „szakadéklátása” vágy hajtotta gondolat. A hasonló nyilatkozatok célja inkább az, hogy „puhítsák” az RMDSZ-t. De ha a szövetség nem hódolt be, amikor jelentős magyar állami forrásoktól esett el, miért tenné most?

A szövetség vezetői lehetőleg nem beszélnek a Fideszről, ami talán jó: akit ritkán emlegetnek, azt ritkán is szidják. A házelnök azonban elvtelen politizálással vádolja az RMDSZ-t, miközben argumentációjában hazugsághoz folyamodik. (Egyszerűen nem igaz, hogy a magyarok jelentős része román pártokra adta a voksát!) Tett viszont egy „elvszerű” megállapítást: „Huszonkét év elvtelen, az alapvető kérdéseket mindig zárójelbe helyező, a mindennapi egzisztenciára koncentráló elitpolitizálásának az eredményeképpen kevesebb magyar szavazott az országgyűlési választásokon arányait tekintve, mint román.”

Ebben a mondatban választ találhat minden olyan magyar ember, aki az elmúlt két évben értetlenül szemlélte az Orbán-kormány valóságidegen intézkedéseit. Ugyan mit várhatnánk azoktól, akiknek a mindennapi egzisztenciára koncentráló politizálás elvtelen? Mert nem az ő mindennapi egzisztenciájukról van szó?

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.