Fehérítés fejlesztésekkel

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) „nem áll rosszul” az idei 10 500 milliárd forintos – az előző évinél 1000 milliárddal magasabb – bevételi terv teljesítésében, a végső szám a decemberi áfaadatoktól függ – mondta Varga Árpád, a hatóság elnökhelyettese az MTI-nek. November végéig a tavalyihoz hasonló számú adó- és vámszakmai ellenőrzést végzett a hivatal, ám a feltárt adókülönbözet a kiválasztási rendszer hatékonyságának köszönhetően 390 milliárdról 590 milliárd forintra nőtt.

– A működő cégek adóhátraléka a novemberi adatok szerint a tavalyi mintegy 530 milliárdról közel 560 milliárd forintra emelkedett. A tartozók száma nőtt, egyre többen egyre kisebb összeggel tartoznak, amit a végrehajtási kapacitás nehezen tud követni – mondta az elnökhelyettes. Az elindított végrehajtások száma (inkasszó, foglalás stb.) 11 százalékkal, 960 ezerre nőtt a tavalyi első 11 havi adatokhoz képest, a beszedett összeg pedig 3,6 százalékkal, 335 milliárd forintra.

– Jövőre a magánszemélyek és egyéni vállalkozók illetékmentesen adhatnak be fizetéskönnyítési kérelmet – mondta a szakember. Fontos, a gazdaság fehérítését célzó változás lesz a fordított áfa bevezetése a mezőgazdaságban, ami a gabonaágazatban már nyár óta érvényes. Varga Árpád hangsúlyozta: a mezőgazdasági termékek forgalmán már látszik a hatás: a déli határokon megvizsgált két-három határátkelőhelyen a kamionforgalom a tavalyi első héthavi 1397-ről 417-re csökkent, a mezőgazdasági termékek áruokmány szerinti mennyisége és az áru mérlegelt mennyisége kevesebb mint harmadára mérséklődött.

Látszik azonban az is, hogy újabban más termékekkel – például műtrágya, zúzott kő – próbálnak „ügyeskedni” az áfacsalók – tette hozzá. Hasonló hatást várnak a 2 millió forint felett bevezetett tételes áfanyilatkozattól. Ennek eredményeként ha a NAV látja, hogy valaki belekeveredett valamilyen kétes ügyletbe, akkor annak az összes partnerét látni és ellenőrizni fogja. Júliustól pedig mindenki látni fogja azt is, hogy róla a partnere mit jelentett. Ehhez 4,5 milliárd forintos informatikai fejlesztésre van szükség. (Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.