Erős hajrával zárt az EU

A németek biztosítékokat akarnak és minél kevesebb pénzt beadni az uniós közösbe – a franciák pedig kevés kötelezettséget szeretnének, viszont nagy közös bukszát: ez derült ki a pénteken zárult EU-csúcson. A brüsszeli tanácskozást tehát az euróválság alapkonfliktusa (a németek fontolva haladása és a franciák vezette déliek forráshiánya) határozta meg.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnöke a csúcstalálkozó előtt kijelentette, hogy az EU túl van a válság nehezén. Angela Merkel német kancellár a sajtótájékoztatóján ezzel nem igazán értett egyet. Mint mondta, a nemzetközi közösség és a befektetők elismerték az euró megőrzésére és megerősítésére tett erőfeszítéseket.

 – Megmutattuk, hogy képesek vagyunk alapos reformokat véghezvinni. Ám a versenyképesség elvesztését nem lehet egy nap alatt visszafordítani – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a kézzelfogható eredmények időbe telnek, bizonyos tagállamok számára akár növekedhetnek is a terhek, és általában nehéz idők elé nézünk. Optimistán nyilatkozott ugyanakkor Orbán Viktor magyar kormányfő.

– Az unió sokkal jobb állapotban zárja az évet, mint ahogy kezdte. Az EU válságkezelő képessége sokkal jobb állapotot mutat, mint egy évvel ezelőtt – vélekedett. Az unió mindenesetre erős hajrával fejezte be az évet: hétfőn az EU-intézmények vezetői átvették Oslóban a Nobel-békedíjat, a hét második felében pedig megegyezés született az egységes európai bankfelügyeletről. Utóbbi lényege, hogy megszüntessék az ördögi kört, amelybe a bankokat adófizetői pénzből megmentő tagállamok és a – talán éppen ezért – eladósodott országokat finanszírozó bankok kerültek.

David Cameron brit kormányfő (balra) egyeztet Angela Merkel német kancellárral és Lawrence Gonzi máltai miniszterelnökkel decemberben. Most a megegyezés az első
David Cameron brit kormányfő (balra) egyeztet Angela Merkel német kancellárral és Lawrence Gonzi máltai miniszterelnökkel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.