Nyert a baloldal

A várakozásoknak megfelelően a Szociálliberális Unió (USL) nyerte a romániai parlamenti választásokat vasárnap az urnazáráskor közzétett exit poll felmérések szerint. A kormányzó pártszövetség nem szerzett kétharmados többséget a törvényhozásban, ezért Victor Ponta kormányfő az urnazárás után adott első nyilatkozatában bejelentette: máris megállapodott Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, és hétfőn elkezdődnek a tárgyalások egy „alkotmánymódosító, parlamenti és kormánytöbbség” kialakítására.

Több közvélemény-kutató intézet kis eltéréssel ugyanazt az eredményt vetíti előre: az USL a voksok 55-57 százalékát kapta, míg az ellenzéki Igaz Románia Szövetség (ARD) 18-21 százalékra esett vissza a négy évvel korábbi 31 százalékról. Először jut be a parlamentbe a rendszerellenes és populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD), amely a voksok 12-14 százalékát szerezte meg.

A párt elnöke azonban nem szerez mandátumot: Dan Diaconescu éppen Ponta kormányfővel szemben maradt alul. Várhatóan az RMDSZ átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt, noha az ország lakosságának 6,5 százalékát kitevő magyarok szavazatain osztoznia kellett az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP). A szövetség vezetői azonban „óvatos örömmel” fogadták az exit poll alapján készült előrejelzéseket.

Ötszázalékos eredmény esetén ugyanis sokat nyom a latban a felmérés hibahatára, így nehéz az urnáktól kijövet kapott válaszok alapján pontosan megjósolni a két magyar szervezet várható eredményét. Szinte biztosra vehető ugyanakkor, hogy az EMNP nem szerzett mandátumot, illetve nyilvánvaló, hogy a magyar–magyar verseny nem hatott mozgósító erővel a választópolgárokra. A jelentős agyar lakossággal rendelkező megyékben a részvétel jócskán elmaradt az országos átlagtól annak ellenére, hogy a nap folyamán sokat ledolgoztak a hátrányukból.

Ennek érdekében folyt a mozgósítás a közösségi oldalakon, ahol Traian Basescu elnök külön videoüzenetben kérte fel szavazásra a magyarokat. Ha az RMDSZ nem érné el az ötszázalékos parlamenti küszöböt, akkor is lenne magyar képviselő a bukaresti törvényhozásban az úgynevezett alternatív küszöbnek köszönhetően – ennek teljesítéséhez elég három szenátori és hat képviselői kerületben többséget szerezni –, ám ez a mostani, 30 fős parlamenti képviselet jelentős szűkülését jelentené.

A vasárnapi választások országszerte mérsékelt érdeklődés mellett zajlottak. Az Országos Választási Iroda (BEC) adatai szerint urnazárásig a választópolgárok 41,72 százaléka adta le voksát. Átlagon fölüli volt a részvétel az ország keleti és délkeleti részén, és alacsonyabb Erdélyben, ahol az RMDSZ és az ellenzéki Igaz Románia Szövetség (ARD) szavazóbázisa található.

Napközben még úgy tűnt, a részvétel a négy évvel korábbi 40 százalékot is alulmúlja. A szavazást megnehezítette a kedvezőtlen időjárás. A hófúvások miatt utak váltak járhatatlanná, a viharos szél villanyvezetékeket szakított el, emiatt sokfelé több órás késéssel nyitottak a szavazóhelyiségek, számos helyen gyertyafény mellett zajlott a voksolás. Vasile Blaga, a legfontosabb ellenzéki alakulat, a Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke is elakadt a hóban, és kérte, hogy ne a lakhelye szerinti településen, de még a választókerülete határain belül adhassa le a voksát. A román választási törvény szerint ugyanis mindenki csak az állandó lakhelye szerinti szavazóhelyiségben adhatja le voksát. Az első hivatalos részeredményeket hétfőn délelőtt teszik közzé, a végeredményekre szerdán-csütörtökön lehet számítani.

Országszerte mérsékelt volt az érdeklődés
Országszerte mérsékelt volt az érdeklődés
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.