Listából korbács – a numerus clausus

Évek óta foglalkozik a magyarországi numerus clausus és a zsidótörvények kutatásával Kovács M.

Petra jön

Daru ismerte az örömet, aminek bánat ül az alján, mintha finom zacc lenne.

Miklós Gábor: Rosszkedvünk telén

A határon túl élő magyarok sokkal jobb véleménnyel vannak nemzetünk tagjairól, mint a hazaiak. Miért?

Spiró, Edström, Bicskei

Talán Bródy János volt az egyetlen budapesti 1973.

Vágyak és a valóság

Igen kritikus véleményt fogalmaztak meg azok a cégvezetők, akiknek a bevonásával az Ernst & Young arra próbált választ találni, miként kellene megújítani Európa innovációpolitikáját.

 

Pengeélen

Stohl Adolf, a Miracolo vándorcirkusz tulajdonosa és első számú attrakciója fehér nadrágban és kék csíkos matróztrikóban lépett a porondra. A marcona műbajuszt viselő férfi, aki az előadás során előzőleg már fellépett mint El Caballero, a nevezetes lóidomár, továbbá mint Torwald, a teuton erőember, most fél tucat 30 cm-es pengéjű kést szorongatott a markában.

Feleségét, Stohl Adolfné, született Balogh Arankát, a Miracolo társtulajdonosát, a segédek épp egy fából ácsolt kerékhez szíjazták. Stohl Adolfné fiatalabb korában guminőként tett szert némi hírnévre, azonban a korosodó artistanő ízületei meszesedni kezdtek, ezért az utóbbi időben inkább csak bohóctréfákban, bűvészmutatványokban vagy késdobálószámokban szerepelt kisegítőként.

Fő feladatának a 25 éve működő és sok viszontagságot átvészelő családi vállalkozás működtetését és üzleti ügyeinek intézését tekintette. Alig két órája férjével is azért kapott hajba, mert az figyelmetlenségből elmulasztotta az állatok takarmányának kedvezményes megrendelésére vonatkozó határidőt. A kis híján tettlegességig fajuló veszekedésnek csak az aznapi előadás közeledte vetett véget.

El Caballero a lovak közt a szokásosnál is dühödtebben pattogtatta az ostorát, ügyet sem vetve a zsonglőrszámban segédkező feleségére. Csak akkor nézett vele ismét farkasszemet, amikor már mint Diabolo, az ördögi késdobáló lépett színre.

A házaspárt a kopott nézőtéri padozat gyér közönségének tapsa fogadta. Miközben Stohl Arankát szétvetett tagokkal a forgatható kerékhez rögzítették, a porondmester csendet kért.

– Kedves nézőink! Igazi világszám tanúi lehetnek a következő percekben. Diabolo feladatát sebesen forgó kerék nehezíti. Kérjük, maradjanak teljes csendben, mert a legkisebb hiba is végzetes lehet.

Stohl Adolfné férje dühödten csillogó szemét figyelte. Vajon nem fogja-e el egyszer a kísértés? Elég, ha a keze egy pillanatra megremeg. Így még akkor sem mosolyodott el, amikor észrevette, Diabolo megint tökéletlenül ragasztotta fel a műbajuszt.

A zenekar elnémult, csak a dobverő izgatott pergése hallatszott. A késdobáló összeszorított ajakkal méregette a távolságot. A porond, a publikum, az egész sátor forogni kezdett, és Stohl Aranka csak a kések surrogását hallotta. Egymás után csapódtak be, a hatodik a ruhája szegélyét súrolva.

Amikor a deszkakerék végül ismét megpihent, az asszony a nehezedő derékkal hajlongó Diabolóra nézett, s egy pillanatra úgy érezte, minden lehetséges.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.