Együtt a náciveszély ellen

Több tízezer ember vett részt a nácizmus elleni tüntetésen vasárnap a Kossuth téren. A megmozdulás három fő szónoka volt Bajnai Gordon egykori miniszterelnök, az Együtt 2014 mozgalom megalapítója, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

A szocialista pártelnök azt követelte, hogy Orbán Viktor a „saját hangján”, határozottan ítélje el a Jobbikot a parlamentben. Bajnai Gordon szerint a nácikkal szemben mindenkinek össze kell fognia, de még a hatalomért sem szabad együttműködni a nácikkal. Rogán Antal fideszes frakcióvezető kijelentette, hogy Magyarország megvédi a polgárait. A beszédek közben a tüntetők kórusban skandálták: „Jobbik, oszolj!”, „Jobbik, takarodj!”. A náciveszély elleni demonstrációt a Jobbik egyik képviselője, Gyöngyösi Márton antiszemita parlamenti hozzászólása váltotta ki.

Korábban a kormányzat, az államfő hivatala, a házelnök, a Fidesz és a parlamenti demokratikus ellenzék, több budapesti nagykövetség, nemzetközi fórum, sok egyházi és civil szervezet is keményen tiltakozott. A szélsőjobboldal ezúttal sem hazudtolta meg magát. A Jobbik közleménye adventet sértő „provokációnak” nevezte a tüntetést és a „cionista nagykoalíciót”. Bár az egyik jobbikos politikus által szervezett ellentüntetést lefújták, egy csoport neonáci így is felbukkant a környéken. A rendőrség elkülönítette őket. A szélsőjobb elleni Kossuth téri rendezvényen rengetegen voltak.

Alighanem a kilencvenes évek elejéig kell visszamennünk az időben, ha ehhez mérhető antirasszista tüntetést keresünk. Ám egyelőre nagy kérdés, hogy milyen lesz a folytatás: sikerül-e politikai karanténba szorítani a Jobbikot, amint azt a Demokratikus Koalíció javasolta. A kezdeményezést az MSZP támogatja, de – ahogy Mesterházy mondta – ehhez a fideszes kétharmadra is szükség van. Közleményekből, nyilatkozatokból és állásfoglalásokból már nincs hiány. A Fidesz–KDNP-nek azonban sokat kell még tennie azért, hogy a szélsőjobbal való együttműködésnek a látszatát is elkerülje.

„Jobbik, takarodj!” – skandálták a beszédek közben a tüntetők
„Jobbik, takarodj!” – skandálták a beszédek közben a tüntetők FOTÓ: M. SCHMIDT JÁNOS
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.