Helyi hírek helyett nóta

A Népszabadság információi szerint a regionális rádióstúdiók felszámolására készül a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). A mostani tervek szerint december 22-től megszüntetik az öt regionális stúdió – Győr, Pécs, Szeged, Debrecen és Miskolc – önálló műsorgyártását, elbocsátanak legalább negyven vidéki rádióst, részben felszámolják a tudósítói hálózatot, és a megyei jogú városok helyi rádióstúdióitól is rendelnek riportokat, interjúkat a Kossuth rádiónak.

Az MTVA költséghatékonyságra hivatkozva ugyanezzel a módszerrel már felszámolta a közmédia évtizedes múltra visszatekintő regionális tévéstúdió-hálózatát is. Ezt követően pedig hosszú távú szerződéseket kötött regionális és városi tévéstúdiókkal, hogy részben így pótolják a megszüntetett vidéki stúdiók által korábban küldött riportokat, interjúkat, képanyagokat. Úgy tudjuk, hogy 25 vidéki tévével kötöttek szerződést havi 2,5-3 millió forintos átalányért. Ez éves szinten 750 milliós kiadást jelenthet az alapnak, a pontos összegeket firtató kérdésünkre az MTVA korábban azt válaszolta, hogy az üzleti titok védelme miatt ezt egyelőre nem adhatják ki.

Ugyan ezen forgatókönyv alapján akarják felszámolni a vidéki rádiós hálózatot is. Az MR6 A régió rádiójának internetes lapján található tájékoztató szerint az első ré giós stúdiók több mint ötven évvel ezelőtt kezdtek sugározni. Jelenleg öt helyszínről, Győrből, Pécsről, Szegedről, Debrecenből és Miskolcról, valamint vonzáskörzetükről tudósítanak napi 11 órában. „Igyekszünk megfelelni annak az elvárásnak, ami abból fakad, hogy az utóbbi időben felerősödött a lokális és térségi folyamatok megismerése iránti igény. Aki minket hallgat, az nem marad le az országos és a nemzetközi hírekről sem, mivel rendszeresen kapcsoljuk a Kossuth rádió Krónika műsorát” – olvasható a Magyar Rádió Zrt. honlapján. Lapunk információi szerint a Magyar Rádió Zrt. vezetése nem ért egyet a régiós stúdiók és műsorszolgáltatás megszüntetésével. Ráhatásuk a döntésre azonban csekély, mert a csontvázintézménnyé sorvasztott Magyar Rádió Zrt. – az MTV-hez, a Duna TV-hez és az MTI-hez hasonlóan – nem készít műsort, mert a pénzek és a műsorkészítők is a médiaszolgáltatási alapnál vannak. A leépítésekről pedig az MTVA mondja ki a végső szót. Az alap jelenlegi tervei szerint a harmadik csoportos leépítés keretében összesen 250 embert bocsátanak el, ebből nyolcvanat a rádiós területről, ezen belül pedig negyvenet a vidéki stúdiókból.

Úgy tudjuk, a médiaszolgáltatási alap részéről felmerült, hogy a Régió Rádió helyén Nóta Rádió legyen. Jelenleg is van egy ilyen webrádiós műsorfolyam MR7-Dalok és dallamok címmel, amely népzenét, nótát és operett slágereket sugároz.

Azt azonban a médiaszolgáltatási alapnakmeg kell szerveznie, hogy aKossuth rádió vidékről továbbra is kapjon híranyagokat, interjúkat, magazinműsorok alapjául szolgáló riportokat. Információink szerint azt tervezik, hogy Győrött, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon megtartanak két-három tudósítót, akik főként a hírműsoroknak szállítanak be riportokat és interjúkat. Ezenkívül az MTVA több megyei jogú város helyi rádióstúdiójával köt majd keretszerződéseket a vidéki anyagok elkészítésére. Ezzel kapcsolatban nagyon komoly szakmai fenntartások fogalmazódnak meg már most is. A vidéki nagyvárosok önkormányzatai által finanszírozott rádiók többségének (a tévékhez hasonlóan) minimális a szakmai függetlensége, mert kiszolgáltatottak a helyi politikai vezetésnek.

 

A Magyar Rádió épülete– a helyi rádióstúdióktól is kellmajd híreket kérniük
A Magyar Rádió épülete– a helyi rádióstúdióktól is kellmajd híreket kérniük
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.