Budai Gyula oligarchát akart látni, de csalódott gazdákkal találkozott

Azért jött, hogy a saját szemével lássa, kik azok az „oligarchák”, akikről a baloldali sajtó a dél-borsodi földek haszonbérbe adása kapcsán cikkezik – jelentette be Budai Gyula parlamenti államtitkár, a Magosz szövetségi igazgatója egy Mezőcsáton megrendezett gazdafórumon.

Orbántól várták, hogy visszavegye a könyvtárosnőtől a földet

„Nem önnel kötünk szerződést, nem ön érte el a legmagasabb pontszámot.” Mindössze ezt a választ kapták a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől Horváth Józsefék.

Fiúk a bányába? Mezőcsáton inkább a talaj alatt lehet a kincs

Lehet, hogy nem a termőföld, sokkal inkább az alatta megbúvó ásványréteg érdekli azokat, akik oly vehemensen akarták megszerezni a dél-borsodi, mezőségi földek tartós bérleti jogát – állítják néhányan.

Kigolyózzák a vállalkozásokat

– A kormány a születendő földtörvénnyel hadat üzen a mezőgazdasági társas vállalkozásoknak, rovásukra akarja fejleszteni a magángazdaságokat, ezért a Mezőgazdasági Szövetkezetek és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) elutasítja a jogszabálytervezet vitaanyagát – mondta lapunknak Horváth Gábor, a szövetség főtitkára.

Botrányos földügyek: Vadászok a tehenészek ellen?

Azt kéne tudni, hogy ki kinek a kicsodája – mondta a Békés megyei Tarhoson Komáromi Mátyás agrármérnök, vízgazdálkodási és vadgazdálkodási szakmérnök.

 

Tamás Gábor: Az 1100 éves hadova

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint „a földtörvény elfogadásával 1100 éves vita zárul le”. A jogszabály persze „csak” a termőföld-forgalmazás szabályairól szól. Lényege nyersen és félreérthetetlenül az, hogy a külföldi és belföldi üzleti tőkét távol kell tartani a hazai termőföldkincstől – akár még azon az áron is, hogy ebbe a tisztán hazai tulajdonú vállalkozások jelentős része tönkremehet.

A mondatot nyilván a kormányzati szlogenüzemben állították elő. Nem számít, van-e értelme, de jól szól, mindenféle fórumon bátran lehet pufogtatni. Tartalma, értelme viszont nulla. Még az évekkel is gond van. Ugyan miféle baj lehetett a földforgalmazási szabályokkal 1100 éve a honfoglaló magyarság köreiben? Talán Szvatoplukra célzott a miniszter? A Szent István-i államalapítást követő 900 évben viszont itt olyan feudális társadalom volt, amelyben hatalom – pénz, paripa, fegyver – annak jutott, aki akár vazallusként, akár más módon uradalmakat szerzett. Nem volt vita.

A magyar föld java hosszú évszázadokon át a királyban megtestesülő állam, az egyház, néhány tucat Festetics, Esterházy, Zichy, később pár ügyes bécsi bankár meg egy-kétezer vidéki Döbrögi kezében volt. A most a hazai birtokpolitika centrumába emelt kis- és középbirtokosi réteg ebben az évszázados gazdasági partiban komoly erőt felmutatni sohasem tudott. A földművelés fizikai munkáját végző emberek pedig teljes kiszolgáltatottságban éltek, az uradalmi cselédségtől egészen a szinte röghöz kötött rabszolgaként élő zsellérségig terjedő embertömeg nemhogy a földtulajdon jogáról szóló „vitáig” nem jutott el, de még azt sem tudta, mit hoz a holnap. Hogy lesz-e mit ennie.

A mostani hatalom ezt a „földműves”-réteget kívánja helyzetbe hozni. Múltat hamisító, historizáló érvekkel, amelyek még azok érdekeit sem szolgálják, akiken segíteni akar, miközben a kor egyik súlyos válságának ígérkező globális élelmiszerhiány összes tünete – ezzel a hatékony, iparszerű termelés szinte kézzelfogható igénye – itt a nyakunkon. Hagyjuk az évszázadokat: ha a miniszter felütne néhány komolyabb tanulmányt, amely a téeszesítés közvetlen háború utáni, majd a kádári konszolidáció két ciklusában történt folyamatokat elemzi, akkor belátná: üres minden szava.

A nyilván erőszakos eszközökkel is beindított közösgazdaság-szervezésbe az akkor épp csak pár éve földhöz jutott, de abból megélni nem tudó parasztemberek bő kétharmada ugyanis igenis önként lépett be. A szövetkezetből legalább folyamatos jövedelmet remélhetett, egyébként ugyanis a ’47-es földosztás után is ugyanolyan földönfutó és kiszolgáltatott maradt, mint korábban volt. És ezek a közös gazdaságok később hatékonyan termelni kezdtek. Jövedelmet biztosítottak, meg polgárosodást falun, nyugdíjat. Innentől keveseket érdekelt a föld tényleges tulajdonjoga.

A miniszter más megszólalásában a háztáji gazdálkodás visszatértéről is beszélt. Alig várjuk ezt. Nyilván lesz hozzá mindenféle csatlakozó szolgáltatást, alapanyagot biztosító téesz, állami gazdaság meg központi felvásárló szervezet is, mert az emlegetett modellnek az volt a bázisa. Valóban nem volt az olyan rossz, tessék hát megcsinálni, vagy mást, ami ugyanazt tudja – az „1100 éves vitáról” szóló hadova helyett.

-
FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.