Csapás New Yorkra

Brutális erővel csapott le a Sandy hurrikán az Egyesült Államok északkeleti partvidékére magyar idő szerint hétfő éjjel. Az óránként 130 kilométeres széllökéseket hozó, már poszttrópusi viharrá átminősített Sandy 33 halálos áldozatot követelt, és gyakorlatilag megbénította a térséget. New Jersey és New York állam partjainál néhol harminc perc alatt három métert emelkedett a vízszint, teljes városokat elárasztva. Becslések szerint tíz államban több mint hét és fél millióan maradtak elektromos áram nélkül.

Sandy a legnagyobb pusztítást New Jersey-ben, illetve New York városában végezte, ami azt is jelenti, hogy hatása az egész világon érezhető. A térség három repterét elöntötte a víz, ezért még tegnap is zárva maradtak, ami világszerte fennakadásokat okozott a légi közlekedésben. Manhattan déli részét, az Egyesült Államok és a világ pénzügyi központját is elöntötte az ár, így a New York-i tőzsde hétfő után kedden ismét zárva tartott. Kétnapos rendkívüli szünetre 1888 óta nem volt példa. New Yorkban megbénult a tömegközlekedés, a folyók alatt átvezető metróalagutak közül hetet elöntött a víz. Az utcákat víz, törmelék és szemét borítja. Az iskolák még szerdán is biztosan zárva lesznek.

Az áramkimaradások miatt a vihar közepette több kórház betegeit is evakuálni kellett, mivel a generátoraik is elromlottak. Queensben tűz ütött ki, nyolcvan ház leégett. A helyreállítás az érintett államok vezetői szerint fájdalmasan lassú lesz. Michael Bloomberg polgármester szerint négy-öt napba is telhet, amíg újra működik a teljes metróhálózat. A közlekedési vállalat vezetői ennyire sem voltak optimisták, ők nem mertek időpontot mondani. Manhattanben felrobbant az elektromos hálózat egyik épülete, aminek következtében 240 ezer lakás maradt áram nélkül, egy teljes városrész elsötétült. Több napba is telhet, mire a hibát ki tudják javítani. Az érintett területek vezetői szerint a kár felbecsülhetetlen.

„Egyértelmű, hogy hatalmas pusztítást okozott a vihar, és az is, hogy nem fogjuk tudni helyreállítani egy nap alatt” – mondta Bloomberg keddi sajtótájékoztatóján. Chris Christie kormányzó szerint a New Jersey partjait ért pusztítás szinte „felfoghatatlan”, és nyolc napnál is tovább fognak tartani az elsődleges helyreállítási munkálatok. Barack Obama éjjel a Fehér Házból követte a viharról érkező híreket, és folyamatos telefonkapcsolatban állt a helyi vezetőkkel. Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította a Sandy által érintett tíz államot, illetve Washington D. C.-t, így azok segítséget és anyagi támogatást kérhetnek a szövetségi államtól.

New Jersey republikánus kormányzója kedd reggel számtalan nyilatkozatban dicsérte az elnököt, akivel az éjszaka során többször is egyeztetett. Chris Christie „kiemelkedőnek” és „kiválónak” nevezte az elnök munkáját a viharral kapcsolatban. Ezzel sokaknak meglepetést okozott, mivel az elmúlt hónapokban számtalan kampányrendezvényen biztosította támogatásáról Mitt Romney-t, és folyamatosan kemény kritikával illette az elnököt. A kormányzó azonban a sajtó kérdésére kifejtette: most egyáltalán nem érdekli az elnökválasztás, annál sokkal fontosabb dolgokra kell koncentrálnia.

A Christie szavai által kiváltott meglepetés is mutatja, hogy Sandy az egy hét múlva esedékes elnökválasztásra is hatással lehet. Miközben a sajtó azt találgatja, hogy vajon melyik jelöltnek kedvez a vihar, az elnök és republikánus kihívója is próbálja megtalálni az arany középutat: kénytelenek a kampányra is koncentrálni, de nem mutatkozhatnak érzéketlennek a Sandy okozta pusztítással kapcsolatban sem. Az egymást támadó tévéreklámjaik továbbra is minden csatornát elárasztanak a képernyőn, ám az elnök már kedden bejelentette, hogy szerdai kampányeseményeit is lemondja, helyette a Fehér Házból követi nyomon a mentési és kárelhárítási munkálatokat.

Mitt Romney pedig egy keddi ohiói nagygyűlését átnevezte segélygyűjtő találkozóvá. Korábban meghívott vendégei – zenészek és énekesek – mind elmentek a fellépésre, ám támogatóitól azt kérte, hogy mindenki hozzon tartós élelmiszereket, amelyeket a vihar károsultjainak juttatnak el.

A dél-manhattani Battery alagutat is elöntötte az ár
A dél-manhattani Battery alagutat is elöntötte az ár FOTÓ: REUTERS ANDREW KELLY
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.