Börtönre ítélték a Lovagot

A négyszeres olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi félelme beigazolódott: évekig „kergették”, és végül utolérték őt az általa kommunistáknak bélyegzett milánói bírók. A lombardiai fővárosban pénteken befejeződött egy több mint két éve húzódó per, amelyben Berlusconit adócsalás miatt – első fokon – négy év börtönre ítélték. (Nem sokkal később a büntetést, egy 2006-os amnesztiatörvény miatt, egy évre csökkentették.)

A vád szerint Silvio Berlusconi, egyik fia, Piersilvio, valamint a Mediaset csoport tucatnyi vezetője felelős a homályos adásvételi ügyletért, amelyet a száz százalékban a Mediaset tulajdonában lévő vállalat, az RTI követett el. A gyanú szerint a Berlusconi család cége – az amerikai Frank Agrama közbeiktatásával – a ténylegesnél többet számolt fel az általa megvett amerikai filmek újrajátszási jogaiért. Ezzel el tudta titkolni és offshore cégek számláira utaltatni bevételeinek egy részét, 170 millió eurót. Az ügylet révén Berlusconiék elkerülték az olaszországi adózást, és ezzel jelentős kárt okoztak az államnak.

„Berlusconi hétfőnként a bíróság rendelkezésére áll” – mondta tavaly tavasszal a család ügyvédje, Niccolo Ghedini. „Ennél több nem várható el egy miniszterelnöktől” – tette hozzá kajánul. Pedig akkor már nem sok oka volt a cinizmusra, hiszen alig néhány héttel korábban minősítette alkotmányellenesnek a római alkotmánybíróság azt a törvényt, amely Berlusconinak mentelmi jogot biztosított az ilyen jellegű vádak alól. Az olasz sajtó azokban a napokban összeszámolta: 106 alkalommal nyújtottak be keresetet Berlusconi ellen, és az ügy 26 esetben jutott el bírósági szakaszig. Mostanáig minden esetben felmentették.

Az eddig lezárult tizenkét perben egyszer teljesen felmentették a vállalkozó-politikust, kétszer bizonyítékok hiányában tették ugyanezt, két esetben pedig a vele szemben emelt mérleghamisítás vádja a tárgyalás ideje alatt került ki az olasz büntető törvénykönyvből. Kétszer az időközben bevezetett amnesztia mentette fel – a Lovagnak is becézett – Berlusconit, öt esetben különféle mentő körülmények miatt nem ítélték el. A vádak között korrupció, hamis tanúzás, mérleghamisítás és adócsalás szerepelt. A most lezárult és kétségkívül az eddigi legsúlyosabb ítéletet hozó ügyön kívül még legalább négy esetben kell majd bíróság elé járulnia Berlusconinak.

Elítélték Silvio Berlusconit, akinek még legalább négy másik ügyben kell majd bíróság elé járulnia
Elítélték Silvio Berlusconit, akinek még legalább négy másik ügyben kell majd bíróság elé járulnia
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.