Agyő, unortodoxia!

Erre az évre 133, jövőre pedig 397 milliárd forintos költségvetési megszorításról és kiigazításról döntött a kormány – jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Az intézkedéscsomagban későbbre halasztják a pedagógusok béremelését, bevezetik a segélyplafont, jelentősen csökkentik a közszférában dolgozók számát, 60 milliárddal több pénzt szednek be a tranzakciós illetékből, amelyet kivetnek a bankautomatás készpénzfelvételre is.

Az uniós támogatásokhoz való állami hozzájárulást 55 milliárddal vágják meg. Az adóelkerülés remélt visszaszorításából és az adóbeszedés hatékonyságának javításától 120 milliárdot remél a kormány. Ebből 95 milliárdot attól várnak, hogy a pénztárgépeket összekötik a NAV-val. Matolcsy kifejtette, a kedvezőtlen nemzetközi és a vártnál rosszabb hazai gazdasági kilátások miatt a zárolások és kiigazítások nélkül nem lenne tartható a három százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány idén és jövőre sem.

Ez pedig a túlzottdeficit-eljárás alatt álló Magyarországnak uniós szankciókat jelentene. A piac pozitívan fogadta, hogy a kormány végre elkezdett egy a realitásokhoz közel álló gazdasági pályát felvázolni, illetve, ha átmenetileg is, de felhagyott az unortodox gazdaságpolitikával, és igazodott az európai irányhoz.

A hírre erősödött a forint és csökkent Magyarország kockázati felára, igazi optimizmus kerekedett. Első körben az Európai Bizottság is kedvezően reagált, s csak halkan jegyezték meg Brüsszelből, hogy remélik, a gyakorlatban is megvalósulnak az ígéretek.

– Ami történt, az egyértelműen pozitív, ugyanakkor az is látszik belőle, hogy nem a hazai, hanem a külföldi igényeknek akarnak megfelelni – mondta lapunknak Mellár Tamás közgazdász. Ezt támasztja alá, hogy a kormány beadta a derekát, és a Magyar Nemzeti Bankot kiveszi a tranzakciós illeték hatálya alól. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője hozzátette, hogy a kiigazítás nagyobb, mint azt előzetesen várták a piacok, s elegendő ahhoz, hogy az idei és a jövő évi költségvetési lyukakat kitöltse. Abban egyetértenek, hogy megszorításokról van szó. Ám amíg Suppan szerint az adócsalók viselik a legnagyobb terhet azzal, hogy szigorítja a kormány az adóbeszedés hatékonyságát, addig Mellár szerint inkább a lakosság érintett. Annak ugyanis nem látja a garanciáját, hogy tényleg be tudja szedni az adóhatóság a plusz 120 milliárd forintot.

A pedagógus-életpályamodell bevezetésének elhalasztása, a közszféra kimenő nyugdíjasainak nem pótlása, a készpénzfelvételre bevezetendő háromezrelékes adó, a szociális támogatások maximalizálása igenis érinti a családokat. A közgazdász egyébként úgy véli, az elmúlt hetekben kifejezetten edzették az embereket a bejelentésekre, sokkal rosszabb híreket szivárogtattak ki, nagyobb megszorításokat valószínűsítettek, mint amivel végül Matolcsy kiállt. „Régi szocialista szokás” – mondta Mellár.

A legnagyobb meglepetést az okozta, hogy a kormány úgy módosította a makrogazdasági pályát, hogy a szokásoshoz képest jobban számba vette a realitásokat. A költségvetési javaslatban várt 0,1 százalékos idei növekedés eléréséhez olyan mértékű gazdasági növekedésre lenne szükség, amelynek megvalósulása gyakorlatilag lehetetlen – ismerte el Matolcsy.

Feltételezve, hogy a magyar gazdaság a második fél évben negyedéves alapon stagnál, a GDP idén 1,2 százalékkal zsugorodhat – jelentette be a miniszter. Ez a hatás a következő évre is elhúzódhat, ezért 2013-ra 1,6 helyett csupán egyszázalékos GDP-növekedést valószínűsítenek. Megemelte a kormány 2,7 százalékra a 2012-es és a 2013-as hiánycélt is. A kabinet nemzetközi nyomásra cselekedett, de sokkal inkább az EU-éra, mint az IMF-ére, ugyanis a Brüsszel felől fenyegető szankciókat akarja elkerülni – vélik a szakértők.

Suppan Gergely szerint a tervezett intézkedéscsomaggal és a meglévő tartalékokkal 2014-ig is finanszírozható az ország, azaz jelenleg nincs szüksége a kormánynak az IMF-re. A megállapodás abból a szempontból lenne fontos, hogy erősítené az ország iránti bizalmat, a forint árfolyamát, engedné a kamatpolitika lazítását, könnyebbé és olcsóbbá tenné az államadósság finanszírozását, erősítené a fogyasztói és az üzleti bizalmat.

Ha nem is használná fel a pénzt a kormány, de lélegzetvételhez jutna az ország. Mellár Tamás továbbra is állítja: a kabinet csupán életben akarja tartani a tüzet, de nem akar megállapodni. Játssza a húzd meg, ereszd meg játékot. Most éppen közelít egy kicsit, de szerinte rövid időn belül várható egy ezzel ellentétes üzenet, lépés, beszólás.

Matolcsy szerint egy hosszú történet vége felé haladunk, amikor befejeződik az állami pénzek laza kezelése
Matolcsy szerint egy hosszú történet vége felé haladunk, amikor befejeződik az állami pénzek laza kezelése FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.