Egészségesen öregen

„Az öregedés mítosza” című könyvében Joseph Chang azt írja, hogy születésünk pillanatától öregszünk.

Itt SZÚR, ott SZÚR

A fiatalok nyilván elképzelni sem tudják, de az ötven felettieknek nem kell bizonygatni: voltak olyan idők, amelyek során amatőr mérkőzésekre is megtelt a Népstadion, minden május utolsó vasárnapján 70-80 ezer ember gyűlt egybe a lelátókon.

Méregdrága húsnak is lehet híg a leve

Változatos és egyre keményebb trükköket vetnek be az árubemutatókat szervező cégek a nyugdíjasok behálózására.

Óvatos társkereső

A párválasztás az élet nagy kihívása, ami régen tényleg holtodiglan kötelék volt.

Véletlenül sem marad nyugton

Született optimista vagyok – összegzi a Lengyel Intézet kulturális programszervezője, Takács Malgorzata, azaz Gosia élete vezérelvét.

 

Testreszabott váltás

A világháló e téren is sokféle tanáccsal szolgál, szinte nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy ilyen témájú írás. Ezek egyike, a www.money.msn.com legutóbbi, továbblépésre bátorító összeállítása minden ötven felettinek szól. Nem győzi hangsúlyozni: a változás önmagában jó dolog, az irányváltás aktivizál, a meglévő képességek kiaknázására, új területek kipróbálására sarkall.

Érdemes belevágni, mert az évtizedek során rengeteg olyan tudás, munka- és élettapasztalat halmozódott fel, amit oktatni nem, csak megszerezni lehet. Ráadásul számos olyan terület létezik, ahol mindez – az emberismerettel és a fejlett érzelmi intelligenciával együtt – kifejezett előnynek számít. Akik az üzleti életben működtek, remek életvezetési és karrier-tanácsadókká válhatnak.

Érett személyiségük bölcsességet sugall és bizalmat kelt, vagyis koruknál fogva két olyan adottsággal rendelkeznek, ami ezen a területen alapvető követelmény. Bizalomkeltő az idősebbek életkora a pénzügyi tanácsadásnál is, mert a fiatalok gyakran lehengerlő fellépése sokakat riaszt, az átgondolt, kevéssé kockázatos befektetések ajánlása ellenben eredményre vezethet.

Akiben a történelem és a kultúra ismerete ország-világjáró lendülettel, sok úti tapasztalattal és nyelvismerettel elegyedik, belevághat az idegenvezetésbe, s ha kellő tapasztalatot szerzett, akár egy erre épülő vállalkozás működtetésébe is. Számos példa igazolja: a megfelelő célcsoport kiválasztása, a nekik kidolgozott turisztikai ajánlatok összeállítása sikerrel, sok hálás szóval, közös élménnyel kecsegtet. A továbbiakról pedig majd gondoskodik a szájpropaganda és a közösségi hálók hírvivő ereje…

Az ügyes kezűek a környezetükben élők öltözködési igényeire fókuszálva érvényesülhetnek. Sok ruha akkor válik igazán kényelmessé, akkor áll igazán jól, ha kissé átalakítják, és akadnak olyanok is, akik unják az egyendivatot. Így aztán a varrni tudók a kisebb-nagyobb javításokat és új ruhák készítését egyaránt elvállalhatják, az igazán jó ízléssel megáldottak pedig akár a ruhatár átalakításában, az előnyös külső kialakításában is vezető szerepet játszhatnak. Aki mindezt profin műveli, tudományát szélesebb körben terjesztheti, taníthatja is.

A másokkal való foglalatoskodás, az egyedülállók, idősebbek támogatása ugyancsak hasznos és jövedelmet hozó tevékenység lehet. Sokszor nincs másról szó, mint néhány órás besegítésről, az esedékes ügyek elintézéséről, a gyógyszerek és az ennivaló odakészítéséről, vagy közös sétáról, a közelben élők meglátogatásáról. Az életkor – talán mondani sem kell –ebben az esetben is előny, az empatikus, türelmes és korban nem túl távol álló segítő tapasztalata, közreműködése sokak számára aranyat ér.

Válaszúton

Az ötödik iksz környékén sokan kerülnek kényszerű vagy időszerű válaszút elé. Továbblépni, de hogyan, merre? – merül fel a kérdés. Tudásból, tetterőből, élettapasztalatból az ötven-hatvan éveseknek már elég összegyűlt ahhoz, hogy értelmes, új perspektívákat nyitó folytatásra gondoljanak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.