Kacifántos gárdatörténet

A 2007-ben megalakult Magyar Gárdát, az árpádsávos, félkatonai mozgalmat a Vona Gábor pártelnök vezetésével létrehozott egyesület hívta életre.

Gárdaünnep ellentüntetéssel

A szélsőjobb szombati, fővárosi „nemzeti seregszemléje” miatt civilek ellentüntetést szerveznek.

 

A romák még nem lépnek

Az augusztus 5-én Devecserben történt, garázdaságba torkolló szélsőjobboldali tüntetés ügyében zajló rendőrségi eljárás befejezéséig a romák nem tartanak ellendemonstrációt a kisvárosban – jelentette be sajtótájékoztatóján Kozák János, a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke.

Hozzátette: remélik, hogy Magyarországon jogállam van, ezért megvárják, hogy az eseményeket tétlenül figyelő rendőrök szeme láttára történő garázdaságot, kődobálást, fenyegetést, uszítást a büntetőjog eszközeivel szankcionálják-e. – Ebben a városban öregapák,dédapák jártak valaha egy iskolába, együtt nőttek fel, elfogadták egymást, nagyobb konfliktusok nélkül élik egymás mellett az életüket. Devecserben a bűnözés mértéke nem haladja meg a megyei átlagot, ezért is csak politikai célja lehet a Jobbik demonstrációjának – állította az elnök. Kozák János arról is beszélt: sérelmezik, hogy a közbeszédben polgárjogot nyert a cigánybűnözés kifejezés.

– Ha akadnak kisebb konfliktusok, azok Devecser belügyének számítanak, azokat itt, helyben nekünk kell megoldanunk – hangsúlyozta Kozák, és ezzel teljes mértékben egyetértett a sajtótájékoztatón jelen lévő Toldi Tamás, a város polgármestere. – Nem kérünk az erődemonstrációkból, a messziről jött emberek nem segítik saját gondjaink megoldását – jelentette ki a polgármester. Toldi Tamás szerint a városra nem jellemző szomszédviszály fajult el. Az adott ügyben is nyomoz a rendőrség.

Toldi tapasztalatai szerint a városban elsősorban a romák viselkedése miatt vannak apróbb összezörrenések. A vörösiszap-katasztrófa miatt felszámolták a Dankó-lakótelepet, az eddig ott élő romák a társadalom anyagi támogatásával Devecserben bárhol vásárolhattak házat. Az ilyen családok egy része teljesen beilleszkedett, mások azonban hangoskodással zavarják az ott lakókat. Az önkormányzat ezért viselkedéskódexet dolgoz ki, hangsúlyozottan nem csupán a romák, hanem valamennyi devecseri polgár számára. Érdeklődésünkre Toldi Tamás elmondta: ezek a normák a mindennapi magatartásformákra adnak javaslatot, főleg azokban az ügyekben, melyek konfliktusokat okoznak. Ilyen például a szomszédok viselkedése egymással, a kulturált magatartás az orvosi rendelőben, az udvarok tisztán tartása.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.