Vág, mint a kés

A nők, különösen a vele munkakapcsolatba került, csak Modern Múzsáknak nevezett művészek elragadtatással beszélnek róla.

Vetkőzés is csak felirattal

– Minek magának egy kiszáradt golyóstoll? Borbás László biztos benne, ez az a kérdés, amit életében eddig a legtöbbször tettek fel neki. Ilyenkor elmagyarázza a kérdezőnek, hogy nem akar írni a tollal, csak haza akarja vinni. A másik tízezer darab mellé. Erre általában oda is adják neki.

A floridai királygyémánt

Évát az iskola nem kötötte le, inkább csavargott és olvasott.

Pöttyök hercegnője

Harmadszor is felfedezte Amerika Kuszama Jajoit.

Margaréta a lakktopánon

Szalai Kornélia (képünkön) cipődizájner olyan tervező, aki a divatvilág csillogására elfogultság nélkül tekint.

 

Rock a presszóból

Stewart Copeland, a The Police legendás dobosa szerint ha az ember komolyan zenélésre adja a fejét, akkor a legkülönbözőbb műfajok sokaságát érdemes megízlelnie. Minél változatosabb ingerek érik, annál közelebb jut a saját hang megszólaltatásához. A ZeropozitivE együttes tagjainak is ez a mottója. Szerintük a rockzenészeknek nem elég rockot hallgatniuk, a legkreatívabb eredményt akkor érhetik el, ha más zenei ágazatokból is táplálkoznak.

A húszas éveik elején járó, budapesti fiatalok 2008 óta zenélnek együtt, egy presszóban töltött este keretében röppent fel, hogy együttest alakítanak. A tagok – Kabai Márk énekes, Havai Gábor szólógitáros, Szalay Dániel dobos, Simon Ádám basszusgitáros, valamint Magyar Máté ritmusgitáros – könnyen emészthető, énekközpontú alternatív rock vonalat képviselnek. – A kísérletezés és a befogadhatóság keveréke, megfűszerezve egy kis gondolkodással – jellemzi Márk a banda stílusát. Szerzeményeikhez angol szöveget írnak, eddig tizenkét dalt komponáltak.

Arra a kérdésre, hogy miért csak angolul szólnak, Kabaiék azzal válaszolnak: léteznek olyan stíluskörben, zenei érzésben mozgó zenekarok, amelyek dalaiban erőltetett lenne a „csak azért is magyar szöveg”. Egyes zenéknek van anyanyelvük, az általuk választott esetében ez az anyanyelv az angol. Ettől függetlenül a ZeropozitivE magyar tagokból álló magyar zenekar. Értetlenül állnak az új törvény előtt, amely értelmében az angolul éneklő magyar zenekarok nem számítanak magyarnak a rádiós játszások elbírálásánál. Ez szerintük nonszensz. Elmesélik, többször jelentkeztek egy rádióadónál, amely azt hirdeti magáról, hogy teret ad a fiatal tehetségeknek, ehhez képest még válaszra se méltatták őket.

Pedig kifejezetten rádiókompatibilis, fülbemászó dalokat küldtek be. A fiúk gyanítják, a többször is postázott anyagokat még csak meg sem hallgatták. Viszont 2010-ben megnyerték az egyik energiaital-gyártó által szervezett Made in Garage zenei versenyt. A fődíjjal járó pénzből tudták leforgatni a So High című klipjüket. A videót a Studio X-szel forgatták, ez a csapat készített filmes anyagot az idei euróvíziós dalfesztiválra kijutott Compact Discónak is. Júliusban felléptek az A38 Hajón, s úgy érzik, hogy a buli óta megnőtt az érdeklődés irántuk – legalábbis ezt gondolják Facebook oldaluk forgalma alapján. A banda neve egyébként egy beláthatatlan útvonalat szimbolizál: a nullától a sikerig húzódó vonalat, amin csak tehetséggel, nomeg jó nagy adag kitartással lehet végigmenni.

ZeropozitívE
FOTÓ: TEMESI ÁDÁM
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.