Terítéken Szócska Miklós reformja

Nem aratott osztatlan sikert az egészségügy közelmúltjának ismert szereplői között Szócska Miklós rendszer-átalakítása.

 

Kritikák vihar nélkül

Kazincbarcikán már tüntettek Szócska Miklós államtitkár egészségügyi átalakítása ellen, és valószínűsíthető, hogy az indulatok a közeljövőben sem igazán enyhülnek – a kórházi ágyszámcsökkentésnek, vagy ahogy mostanában fogalmaznak, a „rendszer-átalakításnak” vannak vesztesei –, miként voltak, pontosabban lettek volna akkor is, amikor a szocialista–szabad demokrata kormányok láttak neki ugyanennek a feladatnak. Más kérdés, hogy nekik ezt nem sikerült végrehajtani.

Mégis, e mostani átalakítást mintha nem kísérné akkora vihar, mint a korábbi kísérleteket – ami kétségkívül következménye annak, hogy az ellenzék nem izzítja hatékonyan a közhangulatot –, másfelől az sem kizárt, hogy a racionalizálás folyamata valóban elkerülhetetlen. Nem véletlen, hogy az MSZP-s politikusok csak módjával bírálják a kormányt, bár az igaz, hogy szakmai alapon számos megoldást éles szavakkal illetnek.

Az egykori szabad demokraták viszont az elviekkel mélységesen egyetértenek, mind a lapunknak nyilatkozó Bauer Tamás, aki most a Demokratikus Koalíció alelnöke, mind pedig a volt egészségügyi miniszter, Horváth Ágnes úgy érzi, hogy az irány jó, de a végrehajtást ők is elhibázottnak tartják. Bauer például úgy fogalmazott, hogy a megvalósítás sokkal rosszabb, mint a Gyurcsány-kormányé volt, mert azok a reformok egyeztetéseken alapultak, e mostani viszont az orbáni egész pályás letámadás elvén.

„Mi három hónap alatt csináltuk végig az átalakítást, de az is több idő volt, mint ami most rendelkezésre áll” – mondta Bauer Tamás. Horváth Ágnes pedig inkább azt nem érti, hogy a kormány miért ennyire visszafogott: szerinte ugyanis nagyobb kapacitásszűkítésre lesz szükség annál, mint amekkorát most végrehajtottak, így „újabb vágás következhet”. Visszatérve az MSZP-re: a párt szakpolitikusa, Kökény Mihály volt szakminiszter úgy látja, hogy „miután nagy titokban zajlott az előkészítés, és nem hagytak elég felkészülési időt az ellátóknak a változásokra, ezért bizonytalanságok és zavarok vannak”.

A legfőbb gondnak azt tartja, hogy nincs elég pénz a rendszerben, amit szerinte a Fidesz-népszavazással eltörölt vizitdíj visszaállításával lehetne orvosolni. A legnagyobb csalódottságot Szócska Miklós rendszer-átalakítása azok körében keltette, akik annak idején, még a Fidesz gerjesztette hangulatban elhitték, hogy meg lehet úszni az ilyen típusú racionalizálást.

Nem véletlen, hogy az egykori egri kórházvédő, a Markhot Ferenc Kórház traumatológus főorvosa, Pócs Alfréd a mostani átalakítást Trianonnal hasonlította össze, leszögezve, hogy a változás a betegnek és a kórházaknak egyaránt hátrányos.

„Szégyen az, ami történik, pláne azok után, hogy a kórház végigszenvedte a hospinvestes időszakot, politikai kárpótlást, ötmilliárdos kórházfejlesztést ígértek nekünk, s helyette büntetést kaptunk” – mondta lapunknak. Akadnak ugyanakkor olyanok is, akik a folyamatot nemcsak érzelmi, hanem racionális alapon is elhibázottnak tartják.

Erdős Attila orvos, akit a szabad demokraták szívesen láttak volna szakminiszterként is, úgy nyilatkozott, hogy Szócska Miklós kijelentései ide vagy oda, az „egészségügy úgy, ahogy van, érintetlen marad, mert a változások nem érintik a három legfontosabb paramétert: az ellátás folyamatát, a minőségét és a kimenetet”. Az ő keresetlen megfogalmazásában a centralizálás és az összes most zajló, a takarékosabb ellátást célzó folyamat „kifejezetten marhaság”.

Bőséges kórházi kapacitás
Bőséges kórházi kapacitás FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.