Beesik az IMF

A változások hatálybalépése után hamarosan megkezdődhetnek a hiteltárgyalások – közölte Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője pénteken, miután a magyar parlament megszavazta a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását.

A testület üdvözölte a korrekciók elfogadását, és a hatályba lépés után leállítja az ügyben indított kötelezettségszegési eljárást. Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) közös küldöttsége a tervek szerint július 17-én érkezik Budapestre. Bizottsági források megerősítették: ez nem azt jelenti, hogy a tárgyalások már július 17-én megkezdődnek, de ez sincs kizárva.

A küldöttség július 17. és 25. között tartózkodik majd Budapesten, hogy a magyar fél kérésének megfelelően megkezdje a tárgyalásokat a támogatási programról – közölte az IMF magyarországi képviseletének vezetője. Irina Ivascsenko üdvözölte, hogy a parlament elfogadta azokat a jogszabályi változtatásokat, amelyek megerősítik a jegybank függetlenségét.

Olli Rehn pénzügyi biztos a múlt héten levelet kapott Varga Mihály tárca nélküli minisztertől és Simor András jegybankelnöktől, melyben részletezik a módosítások tartalmát. Rehn üdvözölte ezt. Bailly szavai szerint a módosítások eloszlatják a bizottság által felvetett aggályokat. A szóvivő azt is közölte: a bizottság számít a magyar kormány nyitottságára a tárgyalások során. A jegybank függetlenségének szavatolása volt az előfeltétele annak, hogy Magyarország megkezdhesse a hiteltárgyalásokat az IMF–EU-párossal.

Az Európai Bizottság még januárban indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben egye bek között a jegybank függetlensége miatt. Heteken keresztül egyeztetett Brüsszellel a magyar kormány, aminek eredményeképpen (Budapest végül csak a jegybankelnök esküje és fizetése kérdésében nem engedett) a bizottság leállította az eljárást azzal a feltétellel, hogy a parlament megszavazza az uniós jog alapján kért bizottsági módosításokat.

A testület fenntartásain túl az Európai Központi Banknak is voltak aggályai a monetáris tanács bővítése és harmadik jegybanki alelnök kinevezése miatt. Ezek nem ütköznek uniós jogba, így a bizottság ezeken a pontokon nem tudott belekötni a kormány szabályozásába. Az ügyről a magyar kormány, az MNB, az Euró pai Bizottság, az IMF és az EKB részvételével ötoldalú megbeszélésen egyeztettek. A magyar kormány ígéretet tett arra, hogy Simor András mandátumának lejártáig nem lépteti életbe ezeket a funkciókat.

Lapunk kormányzati körökből származó információi szerint a kabinet azzal számol, hogy a hiteltárgyalásokon a tömegközlekedés és az önkormányzati rendszer finanszírozása mellett biztosan napirenden lesz a tranzakciós illeték kivetése a jegybankra és az államkincstárra, hiszen az államháztartási hiány tartása fontos cél, és ezért egyáltalán nem mindegy, mennyit használ fel a kormány a több mint 300 milliárdos költségvetési tartalékból.

Emellett az egykulcsos személyi jövedelemadó sorsa is a tárgyalóasztal mellett dőlhet el. Elképzelhető, az IMF nem elégszik meg csupán annyival, hogy a kérdést ne kétharmados, hanem egyszerű többséggel megváltoztatható törvény szabályozza. A tárgyalásokért felelős Varga Mihály mindenesetre arra számít, hogy október végéig megköthetjük a megállapodást. A hitelkeret közel lehet a piac által várt 15 milliárd euróhoz.

Christine Lagarde, a valutaalap vezérigazgatója
Christine Lagarde, a valutaalap vezérigazgatója
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.