Selejt

Sajátos helyzetbe kerülhet Áder János. Köztársasági elnökként alá kell majd írnia egy törvénymódosítást, amely éppen az általa levezényelt igazságszolgáltatási reform legfontosabbnak tartott pontjait írja felül. Kisebb-nagyobb kacskaringók után ugyanis a Fidesz belátta, hogy nem érdemes tovább huzakodni a jogállamiságot féltő Európai Bizottsággal és Európa Tanáccsal.

Az Áder nevéhez köthető jogszabály bukása amúgy roppant kínos lehet az államfőnek, aki elég hosszú időt töltött el EP-képviselőként Brüsszelben. Így személyes tapasztalatot szerezhetett arról, miként vélekednek a világ egy más szegletében a demokratikus alapértékekről.

A bíróságok függetlenségéről például. Igaz, korábban a köztársasági elnök is nagyobb érzékenységet mutatott, ha az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyben látta. 2003-ban, amikor Medgyessy Péter miniszterelnök egy bírósági verdiktet kritizált, Áder a független magyar bíróság megsértéséről beszélt. Persze: akkor ellenzékben volt. Frissen hivatalba lépett államfőként viszont már nem zavarta, hogy párttársa, az igazságügyért is felelős miniszter – a társadalmi felháborodásra hivatkozva – az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatára kérte a főbírót. Igaz, miért szúrta volna a szemét, hiszen a vezetése alatt olyan törvénycsomagot hoztak össze, amely – például azért, mert a bírósági szervezet élére ellenőrizhetetlen teljhatalommal felruházott ember került – nemzetközi fórumokon is kicsapta a biztosítékot.

Ádernek most sokak által tehetségesnek tartott jogászként, a jogállamiság egykori harcos híveként, volt EP-képviselőként – és nem mellesleg köztársasági elnökként kell aláírásával szentesítenie, hogy Fidesz-katonaként csapnivalót alkotott.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.