Napi kétszáz mustminta

A temesrékási borkombinátban ausztrál ember a borász. Hartley Smithers spanyol felesége társaságában olyankor érkezik, amikor kezd érni a szőlő. Vannak világszínvonalú laboreszközei, de a borásznak a legfőbb műszere a nyelve. Előfordul, hogy egy nap kétszáz mustmintát kóstol meg – mégis biztosan ítél ízekről, savakról, aromákról. Ő dönt:ma kezdjék a szüretet, holnap délután, vagy egy hét múlva.

A céget 1998-ban privatizálta két román üzletember. Csatlakozott hozzájuk egy angol befektető, Philip Cox, foglalkozására nézve marketinges. Cox járja a világot, figyeli a trendeket a borversenyeken. Ő mondja meg, hogy a következő évben minek lesz jól fizető piaca. Hartley Smithers, az ausztrál borász pedig „megalkotja”, amiről Cox úgy ítéli meg, hogy a legjobban el tudja adni.

Rengeteg pénzt fektettek mind a szőlő újratelepítésébe, mind a pincészet korszerű műszerekkel való felszerelésébe. Az egyik román tulajdonos foglalkozása kertészmérnök – ő felel a szőlő metszéséért, növényvédelméért, illetve azért, hogy mindig éppen annyi szőlő legyen a vesszőkön, hogy a legjobb cukorfok, íz- és aromaanyagok fejlődjenek ki benne. Azt mondják a szakemberek, a bor élőlény, amelyre nagyon kell vigyázni.

A rékási borkombinátban turistacsoportokat látnak vendégül: egymás után hat-hét bort kóstoltatnak, aztán jöhet a csípős gulyás. A 120 személyes kóstoltatóterem folyosóját nemzetközi borversenyeken nyert díjak oklevelei díszítik. Több mint 450 ilyen diplomájuk van – csak a legfontosabbakat teszik ki a vendégek elé. Például a párizsi borverseny nagydíját, ahol 8 ezer bor vesz részt a világ minden részéből. Temesváron nagyon sok nyugati cég működik. Vezetőik üzleti partnereiket rendszeresen invitálják rékási kóstolásra, ebédre, vacsorára. Kiváló visszajelzés, hogy a megkóstolt borok közül melyikből vásárolnak a 30 ezer palackos vinotékában. Azt a rékási bort, amelyet a nyugat-európai szaküzletekben 35-40 euróért lehet megvásárolni, a kombinát házi üzletében 9 euróért kínálják.

Szálláshely egyelőre nincs a kombinátban. Az utóbbi időben kezdenek gondolkodni egy motel tervéről, amely a régi pinceépület fölött, a dombvidék legmagasabb pontján áll majd, és az egész szőlőbirtokot be lehet látni a teraszáról.

Nagyon széles a fajtaválaszték: termelnek cabernet-t, merlot-t, kadarkát, olasz rizlinget, rizlingszilvánit, rajnai rizlinget. Az ausztrál borász különösen kreatív, amikor cuvéeket, több fajtából álló különleges borokat állít elő. A Sole nevű fehérboruk mind Párizsban, mind az Egyesült Államokban nagydíjas lett – úgy elvitték a vásárlók, hogy a pincében szinte semmi sem maradt belőle. Még annyi sem, amennyit arra szoktak félretenni, hogy egyszer majd 100 esztendős muzeális borként elővegyék és megkóstolják.

Határtalan DKMT

A vártnál is nagyobb az érdeklődés a Határtalan utak, élmények a DKMT Eurorégióban című projekt keretében június 18-a és 22-e között a magyar és román területen, Arad, Temes és Csongrád megyében sorra kerülő nemzetközi tanulmányút iránt. Európa számos országából érkeznek újságírók, akik különösen érdekesnek tartják, hogy a szervezők a magyar és a román határtérséget idegenforgalmi szempontból egységnek tartják, és így mutatják be. Spanyol, olasz, francia, belga, cseh szakújságírók jelezték érkezésüket. Stábot küld a RAI, az olasz állami televízió és az egyik legnagyobb frankofón médium, a La Libre Belgique napilap.

Csókási Eszter, a DKMT Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője elmondta: partnerükkel, a Temes Megyei Tanáccsal két tematika, a történelmi emlékek, illetve a bor és a gasztronómia köré szervezték a három szomszédos megye legfontosabb és legjellegzetesebb látnivalóit bemutató programot. A tanulmányút a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 támogatásával valósul meg. Céljuk, hogy a nyugat-európai polgárok felfigyeljenek e térség idegenforgalmi értékeire, felismerjék, hogy a látnivalók érdekesek, egyediek, az idegenforgalmi szolgáltatások színvonala pedig mind több helyen éri utol a nyugat-európai színvonalat.

Saját anyanyelvükön, saját népszerű médiumaikon keresztül ismerhetik meg a térséget és érezhetnek inspirációt, hogy veszélytelen, de érdekes kalandozásra induljanak egy gyorsan fejlődő, de történelmi örökségét is megbecsülő vidékre.

A terület három nagyvárosa – Temesvár, Arad és Szeged – is célpont lesz. Elviszik a vendégeket az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, a lenauheimi sváb telepesek múzeumába, megtekintik a máriaradnai katolikus templomot, a lippai román, illetve a szentgyörgyi szerb ortodox kolostort. A gyomor örömeit számos kiváló éttermen kívül a ménesi és a rékási borvidék termékei is szolgálják. Nagy hangsúlyt fektetnek a marketingre: négy nyelven, 110 ezer példányban készülnek idegenforgalmi kiadványok, amelyeket turisztikai kiállításokon, vásárokon is terjesztenek.

Megújul a temesrékási szőlőbirtok
Megújul a temesrékási szőlőbirtok
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.