Tévéműsor ajánló

A madarakról készült természetfilmek a műfaj legdrágább alkotásai (szerencsére az MTV, ha még él a régi gyakorlat, magyar természetfilmekkel fizet értük, vagyis barterben vásárol). A most induló sorozat mélységben nem mérhető Attenborough klasszikusaihoz, a látvány viszont mindenért kárpótol. SZOMBAT m1, 13.40

Tévéműsor ajánló

.

Tévéműsor ajánló

.

Tévéműsor ajánló

.

Tévéműsor ajánló

.

 

Tévéműsor ajánló

Shakespeare, a gagyi

SHAKESPEARE: HAMLET

Rendező: Kenneth Branagh. Szereplők: Kenneth Branagh, Julie Christie, Kate Winslet. „Szemét mindig volt. De az mégsem kötelező, hogy a Népszabadság mellőzze a könyvismertetéseket, s helyette minden áldott nap egy-egy jobb sorsra érdemes munkatársát kényszerítse rá, hogy hipergagyi tévéműsorokat »ajánljon«.” (Tamás Gáspár Miklós: Ennek annyi, ÉS, 2012. április 27.)

HBO, 9.35

FANNY ÉS ALEXANDER

Rendező: Ingmar Bergman. Szereplők: Erland Josephson, Bertil Guve, Pernilla Allwin. Épp harminc éve lepődtünk meg: Bergman ilyet is tud. Színes, gyermeki szemmel mesélt mesét, melynek jó vége lesz. Persze hiába lesz. Hiába hal meg minden emberi vágy, örömforrás és őszinte szó halálos ellensége, a püspök, már tudjuk: bármikor újra gondviselőnkké választhatják őt.

Duna TV, 20.00

SENKI TÖBBET

francia–svájci film

Rendező: Claude Chabrol. Szereplők: Isabelle Huppert, Michel Serrault. Chabrolnál sohasem a bűnös lepleződik le, hanem társadalmunk s képmutató viszonyunk a bűnhöz. Az viszont pontosan és keserű iróniával. A két régi jó Chabrol-színész, Huppert és Serrault egyszerű, békés kis csalókként egyszer csak beleütköznek a nagy Bűnbe.

Cinemax 2, 20.00

Weöres, a gagyi

LYUKASÓRA

verstalálgató

A műsor Mészöly Dezső, a pár hónapja meghalt mindentudó matuzsálem nagy találmánya. Kedves és bölcs verskörüli emberek, Lator László, Várady Szabolcs, Szabó T. Anna stb. összeülnek, versidézeteket adnak föl egymásnak, s mire megfejtik, belemesélnek minket a költészet rejtelmeibe.

Duna World, 20.35

ORAVECZ IMRE: A SZÁNDÉK KINYILVÁNÍTÁSA

vers

Előadja: Rátóti Zoltán. Hol a falu volt, most barbár telep, / hol a házunk állt, most elhanyagolt kert, / mi a határ volt, most gazos pusztaság, /mi a családom volt, most csonthalom, / ki izgató gyermek volt, / most unalmas felnőtt, / ki elszánt férfi volt, most tétova öreg, // el akarok fogadni mindent, mi volt, mi van / és mi lesz még.

Duna TV, 0.55

VERS ÉJFÉLKOR

versműsor

A műsorfüzetbeli cím csalás. Már a főcímben is „éjfél után” van, de fél három előtt sosem kezdik. A múltkor egy álmatlan éjszakán Weöres Sándor Négy korálját susogták el nekem. Ezzel igyekszik a TV2 a műsora végén, az éjszaka közepén jóvátenni egész napját. Kevés.

TV2, 3.40

Mozart, a gagyi

MAHLER: 9. ÉS 10. SZIMFÓNIA

Szereplők: Londoni Filharmonikusok, Valerij Gergiev. A 10. csak töredék. A 9. az utolsó. A harmadik tétel a féktelenségig fokozott, groteszkbe hajtott paraszttánc, a szétrobbanó életöröm. Abból hullunk bele a vonósok karján kegyetlen lassúsággal kibontakozó, búcsúzó tételbe. A végén a fúvósok is elköszönnek, eltörik a dallamot, elhal a zene és a mester.

Mezzo, 11.10

MOZART: DON GIOVANNI

opera

Rendező: Claus Guth Kiemelkedő: Annette Dasch A 2008-as salzburgi előadás mindenkit fölkavart. Ilyen sötét, keserű Don Giovannit még nem láttunk. Csak annak ajánlom, aki el tudja vetni a sztereotí piáit. Aki nem, utálni fogja. Dasch űzött, lélekhasadt Donna Annájának semmi köze ahhoz a tökéletes úrhölgyhöz, akit eddig Annaként ismertünk.

Mezzo, 13.30

CARLOS KLEIBER VEZÉNYEL

koncertfelvételek

Nála érzékenyebb karmester aligha volt. Ritkán lépett föl, de akkor nagyon. Mintha kiterjesztette volna az idegrendszerét a zenekarra. A próbáiról készült felvételek felejthetetlenek. Ezen az estén is lesz ilyen. Aztán Brahms 2. szimfóniáját vezényli a rezesek tomboló orgiájával a végén.

Mezzo, 17.00

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.