Bukás

Jelent-e valamit, hogy a Jobbik szombati tüntetésén annyian voltak, mint egy kisgazdaalkonyi demonstráción szoktak annak idején? Sok zászló, kevés ember.

Levonható-e az a következtetés, hogy márpedig képtelenség a Jobbik törzsgárdistáit rávezetni a Fidesz székházára, ahogy most próbálták? Hogy nem fogadókészek erre a szájbarágós leckére, mely szerint az MSZP-székháztól kell vonulni a Fideszhez, mert a dolgok is így függenek össze?

Tény, hogy szokatlanul kevesen voltak a közvélemény-kutatások szerint erős Jobbik felvonulásán, pedig aki elment, megkapott mindent, amitől az adrenalin beindul. Hogy a cigányok menjenek Kanadába vadőrnek, vagy vadnak; hogy aki a Jobbikot támadja, az az EU, Amerika, az IMF és Izrael oldalán áll, tehát a nemzet ellensége; hogy ki innen a multikkal és a bankokkal. (Honnan vennénk számítógépet, autót, olajat? – mindegy. Szocializmus a Szovjetunió nélkül...) De miért nem jött erre a szokott közönség?

A válasznak komoly politikai jelentése lehet, ha a tartalma nem is az. A magyarázat pedig bizonyára az, hogy a Jobbik törzsgárdistái a Megyeri úton voltak, mert a tüntetést az Újpest–Fradi meccsel egy időben rendezték. Ha az ember ránézett a hömpölygő tömegre, amelyet átvezettek az Üllői útról Újpestre, és elnézte azokat, akik ott fogadták őket, megfejthette, hogy hol a kemény mag. És ez volt az a helyzet, amelyben kiderült, hogy a Jobbikot is utolérte minden párt legnagyobb veszedelme: fogalma sincs már, hogy merre jár a közönsége. Vagy nem érdekli, vagy nem tudja – csak kiabál utána. A Széll Kálmán Terv 2.0-ról beszélni, amikor az Újpest–Fradi 1-1 a történet – végzetes.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.