Beszédes adó

Már önmagában az is beszédes, hogy a telefonadó esetében a kormány immár kísérletet sem tesz arra, hogy elhitesse a zemberekkel: az adót nem ők, hanem a gonosz multik fogják kifizetni. Pedig a válságadók kivetésekor még megpróbálták, majd bölcsen hallgattak, amikor tíz év után először elkezdtek emelkedni a mobiltarifák...

Beszédes a kiszámítható gazdasági környezetről alkotott képüket illetően az is, hogy miközben 2013-ra vállalták a válságadók kivezetését, nem csak rögtön beállítottak egy másikat, de még idénre megfejelték a fizetendő terheket 30 milliárddal. A válságadóval együtt így 92 milliárd forint extra terhet fizet az ágazat, ami összemérhető a nyereségével, az meg legyen a cégek baja, hogyan ellensúlyozzák az új adó miatti forgalomcsökkenést. Végül is a kormánynak ez egyszerűbb, mint a kiadási oldalon spórolni.

Beszédes az is, hogy pont a távközlési szolgáltatásokat adóztatják. Azt a területet, amely a fejlett, tudásalapú gazdaságokban a növekedés motorja: az infokommunikációs szektor a szemünk előtt lebegő példagazdaságokban a GDP 10-15 százalékát is adja. Beszédes, hogy növekedést álmodó gazdaságpolitikusok pont az üzleti szektor információáramlására telepszenek rá. Különben is, minek telefonálnak a zemberek?! Találkozzanak!

Beszédes, hogy mindezek mellett a kormány saját mobilszolgáltatót indít, nagyjából annyi pénzt elköltve a várhatóan évekig veszteséges cégre, mint amennyit válságadó néven beszed a távközlési szolgáltatóktól.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.