Merkel bojkottál

Bojkottálni fogja a német kormány a futball-Eb ukrajnai mérkőzéseit, amennyiben nem engedik szabadon Julija Timosenko volt miniszterelnököt – idézte a Spiegel vasárnap Angela Merkelt.

Joachim Gauck államfő a múlt héten jelentette be, hogy nem utazik el a május 11-én esedékes keletés közép-európai államfők jaltai csúcstalálkozójára. (Így tett a cseh államfő is.)Uli Hoeness, a Bayern München elnöke azt mondta: – Nagyságukról tesznek tanúbizonyságot azok a német válogatott játékosok, akik nyilvánosan is szolidaritásukat fejezik ki az Európa-bajnokság alatt Timosenkóval. – A volt ukrán kormányfőt – aki ellen egy újabb per van folyamatban –erőszakkal szállították harkovi börtönéből kórházba, ütlegelésektől kísérve, amiről a testén látható véraláfutások tanúskodnak. Az 51 éves politikus tiltakozásul nyolc napja éhségsztrájkot jelentett be. Az EU Timo senko elítélését a jelenlegi elnök, Viktor Janukovics politikai bosszújának tartja. Az ügy Moszkvában is ellenérzést keltett.

– Ez még a mi totalitárius hagyományaink ismeretében is túlzás – kommentálta DmitrijMedvegyev. Az orosz elnök szerint amikor a vádlottak padjára és börtönbe az elnökválasztáson részt vevő ellenfél kerül, az „megdöbbenést vált ki”.

Nem csak német politikai bojkott lehetséges. Pier Ferdinando Casini, az olasz alsóház korábbi elnöke úgy vélte az Il Messaggeróban megjelent cikkében, hogy EU-szintű bojkottra van szükség az ukrán helyszíneket illetően, s az unió ezzel is igazolhatja, hogy nem csupán földrajzi egység, gazdasági közösség, de politikai értékek hordozója is. Arról nincs szó, hogy a nemzeti válogatottakat is távol tartanák a kontinensviadaltól. Ezt az ukrán ellenzék sem szeretné. – Nem büntethetjük ezzel az ország lakóit – jelentette ki Vitalij Klicsko világbajnok profi bokszoló.

A volt ukrán miniszterelnök verésből származó véraláfutásait mutatja kórházi ágyán
A volt ukrán miniszterelnök verésből származó véraláfutásait mutatja kórházi ágyánFOTÓ: MTI/AP/UKRAJINSZKA PRAVDA
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.