Kikapcs

Készültek-e hatástanulmányok? – nem is olyan régen még ilyen kérdést is feltettek újságírók és politikusok egy-egy kormányzati gazdasági döntés kapcsán.

Volt idő, amikor komoly bírálatnak számított, ha egyáltalában nem készültek, később már csak egy kicsit volt kellemetlen ez, mostanra viszont már nem is feltételezzük, hogy ezekkel bajmolódtak volna. A kormány egyszerűen onnan vesz el pénzt, ahol csak lát, és ahonnan könynyen elvehet, olyan dolgokra vet ki sápot, amelyek elől nem tud kitérni az adózó. A kocsinak kell műszaki vizsga, a csekket be kell fizetni, és ma már telefonálni, internetezni is jószerével muszáj. Hiába húzza be azonban a pipát a bevételi tervszáma mellé Matolcsy miniszter, a hatások sokrétűbbek ennél.

A telekomszektor csuklóztatása idővel kellemetlen következményekkel jár. Egy jól menő cég például egy nem gazdag országban olyan feladatokat is ellát, amelyekre a köznek kevés a pénze. Csak két hír a napokból: a Vodafone kiszáll a Sziget támogatásából, a T-csoport pedig az idén nem csinál ingyenes Kapcsolatkoncertet. Legyinthetnénk, hogy lesz másik támogató és másik koncert. De tudjuk, hogyan sorakoztak ezek a döntések az elmúlt hónapokban, hogyan húzták ki a szőnyeget ezzel művészeti, oktatási programok, ösztöndíjak alól.

Ha az állam az utolsó fillért is igyekszik kifacsarni a közre is sokat költő ágazatokból, ezzel e gondot is a nyakába veszi. Meglehet, hogy még örül is neki. Majd ő megmondja, milyen koncert, milyen ösztöndíj, milyen iskola lesz itt. És tényleg.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.