Mozgás aludni!

Életünk harmadát alvással töltjük, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az egészséges életmódhoz éppúgy hozzátartozik a pihentető alvás, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás vagy a sport.

Negyedik protokoll

A rákos betegek kezelésének hagyományos protokolljai– sebészeti beavatkozás, kemoterápia és sugárkezelés –mellett a kutatók folyamatosan keresik az új terápiás lehetőségeket.

Szűk keresztmetszet

Görcsös fájdalom a vádlidban, fáradékonyság, izomfájdalom séta közben, hideg, fehér alsó végtagok, nehezen gyógyuló sebek – ezek már a kialakuló érszűkület biztos jelei.

Tartsd nedvesen

Apróbb-nagyobb horzsolások, vágások és bőrsérülések – a napsütéssel és a szabadban töltött hétvégékkel megérkezett a sebek és plezúrok időszaka.

Nevess a szívedért: a boldogság egészségessé is tesz

A pozitív életszemlélet segít megőrizni a szív egészségét: az optimista embereket 50%-kal kisebb valószínűséggel éri stroke vagy koszorúér-betegség – állítják a kutatók.

 

Tavaszi éhség

Miért hizlal a tél? A fény- és vitaminhiány fokozza az éhséget, a túlélésre berendezkedett evolúciós program pedig ilyenkor takarékos üzemmódbantartja a szervezetet: raktározunk minden fölös kalóriát. Tavasszal látványosak a hidegben felszedett kilók, de csak ésszel, óvatosan kezdjünk diétázni!

„Kevés a fény, csökken bizonyos hormonok szintje a szervezetben. Kevés a szín, a friss zöldség és gyümölcs, hiányoznak a mikroelemek, vitaminok és az atioxidánsok. Mindez az étvágyat fokozza”, vázolja a téli hízás és a tavaszi éhség okát dr. Filiczky István, a Dr. Rose Magánkórház belgyógyász-gasztroenterológusa. „Amikor pedig olyan ételt veszünk magunkhoz, amelyből jószerével csak a kalóriák hasznosíthatók –mert a fontos anyagok szétfőttek, agyonsültek, vagy a mirelitben jéggé dermedtek, egyes feldolgozott élelmiszer esetében pedig már eleve ott sem voltak –, még ki sem ürült a gyomrunk, máris jelentkezik a következő éhségroham.”

Minőségi különbség

Szervezetünket csak részben érdekli a mennyiség, a minőséget fontosabbnak tartja, így amikor nem jut megfelelő táplálék-összetételhez, azt üzeni: kérek még! Ha csak zsírt eszünk, szénhidrátra éhezünk. Ha több szénhidrátot eszünk, akkor kívánjuk a húst. Ördögi kör.

„A téli pluszkilók kivédésében segít, ha újra felfedezzük a tököt, céklát, csicsókát, az almát és a körtét”, javasolja a táplálkozási szakember. „A távolról érkezett, nálunk nem szezonális primőrnek alig van beltartalma, mire a tányérunkra kerül. A félkészen vásárolt ételekkel sokszor ugyanez a helyzet. A kalóriáknak így a sokszorosát fogjuk megenni ahhoz képest, amennyit értékes ételekből kívánnánk meg. Úgy is fogalmazhatunk, hogy éhségünket inkább táplálkozással kéne csillapítanunk, mint étkezéssel.”

Márpedig lényegi különbség van étkezés és táplálkozás között:

- A táplálkozás nem a gyors megoldásokra koncentrál, hanem a jó alapanyagokra: lehetőleg helyben termelt, szezonális, friss vagy természetesen tartósított ételekre.

- Az elkészítés legjobb módja a kíméletes konyhai eljárás: párolás vagy lassú főzés.

-Az ételkombinációk is fontosak. Ebben verhetetlen a zöldség, a konyhai mindenes, ami egyaránt passzol a húsokhoz, a keményítőtartalmú ételekhez és a gabonákhoz. A gabona-hús, keményítőhús vagy keményítő-gabona ezzel szemben hizlaló párost alkot. Legrosszabb a zsiradékban sült keményítő – például a rántott ételek.

- A többszöri kisebb adag kíméli az emésztést, és ahhoz sem kell ragaszkodni, hogy az ebéd bőségesebb legyen, mint a reggeli. A szervezet nem napszakokban gondolkodik, hanem az emésztésre fordított munkában.

- Rendszeres időpontokban enni félsiker – ha szervezetünk megtanulhatja, mikor jött el az emésztés ideje, sokkal jobb munkát végez majd.

- A változatosan használt zöldfűszerek fokozzák az ízélményt, ezáltal teltségérzetet keltenek, és kiválthatják a felhasznált só egy részét is.

Vitaminkúra

A tél végi vitaminpótlás fontos, a tavaszi fáradtság egyik ellenszere. Azt viszont embere válogatja, hogy kinek éppen mikor, milyen mikrotápanyagokra van szüksége. Sőt azt is nehéz felmérni, hogy egy adott készítmény megfelelően felszívódik-e. Ezért nem ajánlatos a vitamin, ásványi anyag és nyomelemek bevitelénél kizárólag a tablettákra és táplálékkiegészítőkre hagyatkozni. Bár ilyenkor még a zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma is csak töredéke az ideálisnak, ám ezek legalább természetes mikrotápanyagok, ráadásul a nyers élelmiszer azokat az enzimeket is tartalmazza, melyek gyorsítják, segítik a beépülést.

Legjobban tesszük, ha ilyenkor tavasszal fokozottan odafigyelünk a táplálkozásra, még ha nem is fogyókúrázunk vagy diétázunk. Egyszerűen figyeljük meg, hogy melyik étel hogyan hat ránk, mitől leszünk valóban jóllakottak és mitől maradunk teli hassal is éhesek. Amíg megérkeznek a szabadföldi zöldségek, addig kúraszerűen, de módjával és változatosan szedjünk vitaminokat. Ha ezt sikerül betartani, akkor észrevétlenül a téli kilóktól is megszabadulhatunk.

A klasszikus élelmiszerpiramis arányaitól diéta idejére el lehet térni, de hosszú távon ez jelenti az egészséges táplálkozás alapját
A klasszikus élelmiszerpiramis arányaitól diéta idejére el lehet térni, de hosszú távon ez jelenti az egészséges táplálkozás alapját
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.