Mozgás aludni!

Életünk harmadát alvással töltjük, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az egészséges életmódhoz éppúgy hozzátartozik a pihentető alvás, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás vagy a sport.

Negyedik protokoll

A rákos betegek kezelésének hagyományos protokolljai– sebészeti beavatkozás, kemoterápia és sugárkezelés –mellett a kutatók folyamatosan keresik az új terápiás lehetőségeket.

Szűk keresztmetszet

Görcsös fájdalom a vádlidban, fáradékonyság, izomfájdalom séta közben, hideg, fehér alsó végtagok, nehezen gyógyuló sebek – ezek már a kialakuló érszűkület biztos jelei.

Tavaszi éhség

Miért hizlal a tél? A fény- és vitaminhiány fokozza az éhséget, a túlélésre berendezkedett evolúciós program pedig ilyenkor takarékos üzemmódbantartja a szervezetet: raktározunk minden fölös kalóriát.

Nevess a szívedért: a boldogság egészségessé is tesz

A pozitív életszemlélet segít megőrizni a szív egészségét: az optimista embereket 50%-kal kisebb valószínűséggel éri stroke vagy koszorúér-betegség – állítják a kutatók.

 

Tartsd nedvesen

Apróbb-nagyobb horzsolások, vágások és bőrsérülések – a napsütéssel és a szabadban töltött hétvégékkel megérkezett a sebek és plezúrok időszaka. Tényleg katonadolog és hagyjuk fedetlenül, vagy ragasszuk le inkább a sérüléseket?

Először is tisztítsuk meg és fertőtlenítsük alaposan még a kis horzsolásokat is, kivált ha földdel vagy aszfalttal érintkezett. Tehermentesítsük az immunrendszert, hogy a kórokozók elpusztítása helyett a gyógyulásra fordítson energiát.

Sajnos nem igaz a népi bölcsesség, miszerint levegőn jobban gyógyul a seb. A sejtek regenerálódása ugyanis akár 50 százalékkal gyorsabban megy végbe nedves környezetben. Valószínűleg azért terjedt el ez a tévhit, mivel a fedetlen sérülés gyorsabban pörkösödik, és vastagabb, száraz sebkéreg keletkezik a felületén. Ez azonban sérülékenyebb, főleg a hajlított ízületeknél – mint a térd és a könyök –, és hajlamosabb a látható, keloidos forradások képződésére.

A sebtapasz kiválasztásánál ügyeljünk a megfelelő méretre – a sebszélek a steril lapon belül legyenek és ragasztó ne érje őket. A rugalmasság, a lélegzőképesség és a bőrbarát anyagok szintén fontos szempontok. Az érzékeny bőrűek számára készülnek hidrokolloidos tapaszok, a sebgyógyulást pedig gyakran a steril lapra felhordott antiszeptikus és hámosító krémek segítik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.