Mozgás aludni!

Életünk harmadát alvással töltjük, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az egészséges életmódhoz éppúgy hozzátartozik a pihentető alvás, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás vagy a sport.

Negyedik protokoll

A rákos betegek kezelésének hagyományos protokolljai– sebészeti beavatkozás, kemoterápia és sugárkezelés –mellett a kutatók folyamatosan keresik az új terápiás lehetőségeket.

Tartsd nedvesen

Apróbb-nagyobb horzsolások, vágások és bőrsérülések – a napsütéssel és a szabadban töltött hétvégékkel megérkezett a sebek és plezúrok időszaka.

Tavaszi éhség

Miért hizlal a tél? A fény- és vitaminhiány fokozza az éhséget, a túlélésre berendezkedett evolúciós program pedig ilyenkor takarékos üzemmódbantartja a szervezetet: raktározunk minden fölös kalóriát.

Nevess a szívedért: a boldogság egészségessé is tesz

A pozitív életszemlélet segít megőrizni a szív egészségét: az optimista embereket 50%-kal kisebb valószínűséggel éri stroke vagy koszorúér-betegség – állítják a kutatók.

 

Szűk keresztmetszet

Görcsös fájdalom a vádlidban, fáradékonyság, izomfájdalom séta közben, hideg, fehér alsó végtagok, nehezen gyógyuló sebek – ezek már a kialakuló érszűkület biztos jelei. Érdemes azonnal orvoshoz fordulni, és változtatni az életmódunkon.

Az érszűkület gyakran társult tünete és szövődménye súlyosabb betegségeknek, mint a diabétesz vagy a magas vérnyomás. Sajnos az érintettek többsége állandósult állapotnak véli a szimptómákat, pedig a helyzet ennél aggasztóbb: a tünetek súlyosbodnak, és kezelés nélkül végtagvesztés, vagy a beteg életét követelő infarktus, agyvérzés lehet a vége. A korai diagnózis és terápia mindennél fontosabb. Közel félmillió érszűkületes kap orvosi ellátást Magyarországon. A valós statisztika ennél is rosszabb, mert sokan elhanyagolják a betegségüket.

Mi okozza?

A kor előrehaladtával az erek rugalmassága csökken, az érbelhártyára meszes plakk rakódik le, ami csökkenti az erek áteresztőképességét. A szövetek elégtelen oxigén- és tápanyagellátása az egyik veszélyforrás, kivált a perifériás keringésnél, ami évente tízezer amputációhoz vezet hazánkban. A másik komoly következmény az elmeszesedett verőerekben keletkező vérrög, ami hirtelen agy- vagy szívhalálhoz vezethet, illetve a vékony, merev érfal sérülése, az agyvérzés kiváltó oka.

Tünetek

Görcsös végtagfájdalom, izomfájdalom, fehér, hideg lábak és kezek, nehezen gyógyuló sebek és fekélyek a perifériás érszűkületről árulkodnak.

Fáradékonyság, fizikai megterhelésre jelentkező szívtáji szúró fájdalom, ami a nyakba és a karokba is kisugározhat, a szív koszorúereinek szűkületét jelzi.

A figyelem és összpontosítás zavara, feledékenység, mozgáskoordinációs problémák, szédülés, fülzúgás, látáskiesés, féloldali zsibbadás a nyaki és agyi ütőerek meszesedésére utal.

Érvédelem

Rossz az ereknek

- állati eredetű fehérjék és telített zsírsavak

- erős napsugárzás

- mozgásszegény életmód

- dohányzás

- stressz

- kezeletlen magas vérnyomás

Védi az ereket

- Könnyű, vitamindús ételek

- Omega zsírsavak

- Aktív mozgás a friss levegőn

- Étrend-kiegészítők

- LDL koleszterin és vérnyomás normalizálása

- Stresszkezelés, mentálhigiénés terápia

Kontroll

A kezdődő érszűkületről és az érfalak állapotáról már az egyszerű, akár háziorvosnál is elvégezhető vizsgálatok is pontos képet adnak. A jobb és bal oldali csuklón, illetve a bokán végzett vérnyomásmérés eltérő eredményei figyelmeztető jelek. A nyaki erek szűkületének helyét és mértékét ultrahangos Doppler-vizsgálattal lehet kideríteni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.