Negyedik protokoll

A rákos betegek kezelésének hagyományos protokolljai– sebészeti beavatkozás, kemoterápia és sugárkezelés –mellett a kutatók folyamatosan keresik az új terápiás lehetőségeket.

Szűk keresztmetszet

Görcsös fájdalom a vádlidban, fáradékonyság, izomfájdalom séta közben, hideg, fehér alsó végtagok, nehezen gyógyuló sebek – ezek már a kialakuló érszűkület biztos jelei.

Tartsd nedvesen

Apróbb-nagyobb horzsolások, vágások és bőrsérülések – a napsütéssel és a szabadban töltött hétvégékkel megérkezett a sebek és plezúrok időszaka.

Tavaszi éhség

Miért hizlal a tél? A fény- és vitaminhiány fokozza az éhséget, a túlélésre berendezkedett evolúciós program pedig ilyenkor takarékos üzemmódbantartja a szervezetet: raktározunk minden fölös kalóriát.

Nevess a szívedért: a boldogság egészségessé is tesz

A pozitív életszemlélet segít megőrizni a szív egészségét: az optimista embereket 50%-kal kisebb valószínűséggel éri stroke vagy koszorúér-betegség – állítják a kutatók.

 

Minimális beavatkozás

A koponyaűri vérzéssel járó stroke utókezelése kemény dió az orvosoknak, mert nagy eséllyel károsíthatja az agyszöveteket. Az amerikai Johns Hopkins Egyetemen a hagyományos kezelésnél kevésbé invazív beavatkozást kísérleteztek ki, amivel csökkenthetők a trauma káros következményei.

A gyakran magas vérnyomás következményeképpen fellépő koponyaűri vérzés során az agyban vérömleny keletkezik, ami fokozza az agyszövetre gyakorolt nyomást. A természetes reakcióként kibocsátott gyulladáskeltő anyagok rövid idő alatt visszafordíthatatlan agyszövet-károsodást okozhatnak, ami az életfunkciók leállásához vagy teljes bénuláshoz vezet.

Minden tizedik betegnél műtéttel próbálják megszüntetni a vérömlenyt, a koponya megnyitásával és az egészséges agyszövet részbeni átmetszésével. A másik megoldás a támogató terápia, amelyben megvárják, hogy felszívódjon a vérömleny. Egy új eljárással a két terápiás módszert ötvözik, minimális sebészi beavatkozással. A koponyacsontba fúrt apró nyíláson keresztül katéterrel érik el a vérömleny helyét, CT-képalkotó módszerrel követve annak útját, majd a célterületre fecskendezik be a vérömleny felszívódását segítő gyógyszert. A közel száz páciensen végzett beavatkozás adatai szerint a góc naponta ötödével zsugorodott, ami négyszeres hatékonyság a hagyományos támogató terápiához képest, ami átlagosan napi ötszázalékos zsugorodást képes indukálni. Az eljárás további előnye, hogy a drasztikus műtéti eljáráshoz képest jelentősen csökkenti az ép agyszövet károsodásának esélyét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.