Negyedik protokoll

A rákos betegek kezelésének hagyományos protokolljai– sebészeti beavatkozás, kemoterápia és sugárkezelés –mellett a kutatók folyamatosan keresik az új terápiás lehetőségeket.

Szűk keresztmetszet

Görcsös fájdalom a vádlidban, fáradékonyság, izomfájdalom séta közben, hideg, fehér alsó végtagok, nehezen gyógyuló sebek – ezek már a kialakuló érszűkület biztos jelei.

Tartsd nedvesen

Apróbb-nagyobb horzsolások, vágások és bőrsérülések – a napsütéssel és a szabadban töltött hétvégékkel megérkezett a sebek és plezúrok időszaka.

Tavaszi éhség

Miért hizlal a tél? A fény- és vitaminhiány fokozza az éhséget, a túlélésre berendezkedett evolúciós program pedig ilyenkor takarékos üzemmódbantartja a szervezetet: raktározunk minden fölös kalóriát.

Nevess a szívedért: a boldogság egészségessé is tesz

A pozitív életszemlélet segít megőrizni a szív egészségét: az optimista embereket 50%-kal kisebb valószínűséggel éri stroke vagy koszorúér-betegség – állítják a kutatók.

 

Kidobott recept

Elgondolkodtató statisztika látott napvilágot az Amerikai Orvosi Szövetség szaklapjában (JAMA). E szerint minden ötödik doboz antibiotikumot heveny, de szövődménymentes orrmelléküreg-gyulladás kezelésére írnak fel az orvosok. Mindeközben klinikai kísérletek rendre megerősítik a tapasztalatot: ezeknek a szereknek nincs lényeges hatásuk a rhinosinusitis tüneteinek enyhítésére.

A hivatalos kezelési protokoll orrmelléküreg-gyulladás esetén Európában is inkább a megfigyelő várakozást szorgalmazza antibiotikum helyett, célzott tüneti kezeléssel kiegészítve a fellépő fájdalom, láz, orrdugulás vagy a köhögés ellen. Klinikai tesztek szerint minimálisan nagyobb javulást a kúra hetedik napján mutattak az antibiotikummal kezelt betegek, de ez a különbség is elmosódott a tizedik napra. A receptek kiugróan magas számát azzal magyarázzák, hogy a kellemetlen tünetek miatt sokszor maguk a betegek követelik az antibiotikumot.

Vannak természetesen indokolt esetek, amikor a komoly gyógyszeres kezelés elkerülhetetlen: ha a gyulladást fokozódó, erős fájdalom és magas, 38 fok feletti láz kíséri, vagy az orvos esélyt lát szövődmények kialakulására. Szintén indokolt az antibiotikum mielőbbi szedése a szervezetet megterhelő egyéb társbetegségek – természetes vagy gyógyszeres kezelés miatt kialakult immunhiányos állapot, idült tüdőbetegség – esetén.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.