Negyedik protokoll

A rákos betegek kezelésének hagyományos protokolljai– sebészeti beavatkozás, kemoterápia és sugárkezelés –mellett a kutatók folyamatosan keresik az új terápiás lehetőségeket.

Szűk keresztmetszet

Görcsös fájdalom a vádlidban, fáradékonyság, izomfájdalom séta közben, hideg, fehér alsó végtagok, nehezen gyógyuló sebek – ezek már a kialakuló érszűkület biztos jelei.

Tartsd nedvesen

Apróbb-nagyobb horzsolások, vágások és bőrsérülések – a napsütéssel és a szabadban töltött hétvégékkel megérkezett a sebek és plezúrok időszaka.

Tavaszi éhség

Miért hizlal a tél? A fény- és vitaminhiány fokozza az éhséget, a túlélésre berendezkedett evolúciós program pedig ilyenkor takarékos üzemmódbantartja a szervezetet: raktározunk minden fölös kalóriát.

Nevess a szívedért: a boldogság egészségessé is tesz

A pozitív életszemlélet segít megőrizni a szív egészségét: az optimista embereket 50%-kal kisebb valószínűséggel éri stroke vagy koszorúér-betegség – állítják a kutatók.

 

Füstbe ment egészség

Azt eddig is tudtuk, hogy a városi szmog hosszú távon nem a hoszszú élet titka – mérhetően nagyobb esélyünk van légúti betegségek kialakulására. Két, közelmúltban végzett tanulmány azonban a szenynyezett levegő komolyabb és azonnali következményeire is rámutat.

Az egyik vizsgálat szerint a megengedett határértéknél magasabb légszennyezésnek kitett emberek akár öt százalékkal nagyobb eséllyel kapnak szívinfarktust a következő néhány napban. Kivált a szén-monoxid és a szálló por felelős a kedvezőtlen érrendszeri hatásért.

Egy másik tanulmány megállapítása szerint még a szabályozás szerint éppen elfogadható légszennyezés is ártalmas azokra, akiknek már kialakult érrendszeri problémájuk van: közöttük egyharmadával növeli meg az agyi érkatasztrófa, a stroke veszélyét a kitettséget követő 12 órában. A kutatók egyrészt a légszennyezettségi normák szigorítását várják a kutatás eredményétől, másrészt óva intik a magas vérnyomással, szív- és érrendszeri problémával élőket: vegyék komolyan, hogy számukra a tiszta levegő fokozottan az élet forrása.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.