Negyedik protokoll

A rákos betegek kezelésének hagyományos protokolljai– sebészeti beavatkozás, kemoterápia és sugárkezelés –mellett a kutatók folyamatosan keresik az új terápiás lehetőségeket.

Szűk keresztmetszet

Görcsös fájdalom a vádlidban, fáradékonyság, izomfájdalom séta közben, hideg, fehér alsó végtagok, nehezen gyógyuló sebek – ezek már a kialakuló érszűkület biztos jelei.

Tartsd nedvesen

Apróbb-nagyobb horzsolások, vágások és bőrsérülések – a napsütéssel és a szabadban töltött hétvégékkel megérkezett a sebek és plezúrok időszaka.

Tavaszi éhség

Miért hizlal a tél? A fény- és vitaminhiány fokozza az éhséget, a túlélésre berendezkedett evolúciós program pedig ilyenkor takarékos üzemmódbantartja a szervezetet: raktározunk minden fölös kalóriát.

Nevess a szívedért: a boldogság egészségessé is tesz

A pozitív életszemlélet segít megőrizni a szív egészségét: az optimista embereket 50%-kal kisebb valószínűséggel éri stroke vagy koszorúér-betegség – állítják a kutatók.

 

Bölcsen böjtölni

Minden relatív. Mégis szeretünk a magunk értékrendje szerint meghatározni jót-rosszat, piszkosat-tisztát. A lekváros kenyér finom, a lekvár a blúzon – piszok. Ugyanaz a lekvárpadlón bosszúság, de micsoda öröm a hangyáknak! Ugyanígy van ez a szervezetünkkel is: ha valami a helyén van, egészségben tart; ha nincs funkciója, alkalmasint méreg is lehet.

Ha az ember összhangban él a természettel, könnyen megérti ezt az összefüggést saját testével kapcsolatban. Mi a jó a testemnek? Milyen étkezés, pihenés, milyen gyógymód? Miből van hiány, mitől kéne megszabadulni? Szent-Györgyi Albert híres mondása: „a mostanit megelőző összes kultúra és orvosi gyakorlat alapvető módszere az energiák mozgatása volt”. Érdemes tanulni a régi bölcsektől. Az energiarendszer optimalizálása sokféleképpen lehetséges: böjttel, masszázzsal, homeopátiás szerekkel, mozgással, biofizikai módszerekkel, jógával és ezek kombinációival.

A mi klímánkon a tél időszaka a raktározásé – raktározzuk a táplálékot, lassabb az emésztés, nagyobb a teher a szűrő-méregtelenítő szerveinken, a májon és a veséken. Ráadásul a vesék helyzetüknél fogva nagyon érzékenyek a hidegre. Tartsuk melegen a derekunk alsó szakaszát, a kihűlt vesékre tegyünk este melegítőpalackot, igyunk sok folyadékot, és havonta tartsunk átmosó kúrát csalánteával. A bőséges folyadék a felhalmozódott salakanyag ürülését segíti, kivált olyankor, ha böjttel, tisztítókúrával, masszázzsal, szaunázással, alacsony potenciájú (5 CH) homeopátiás drenázs szerekkel kombináljuk. A kiválasztott salakanyagokat csak az elfogyasztott víz tudja kimosni a szervezetből. A kínai gyógyászat szerint a vese az ember energiaraktára – ha kifárad, a test megbetegszik.

Célzott tisztítás

Ha ismerjük, milyen anyag okozza a problémát (ezt pl. egy SCIO-mérés, vagy egyes esetekben a laborvizsgálat is kimutatja), akkor szinte bármilyen vegyszernek, gyógyszernek, oltásnak létezik semlegesítő hatású homeopátiás (izopátiás) megfelelője. Testi egyensúly azonban nem képzelhető el lelki béke nélkül. Nem véletlen, hogy számos nagy világvallás előír böjti időszakokat. Ezek a spirituális elmélyülés mellett arra is szolgálnak, hogy a test is megszabaduljon a salaktól. A böjtölés lényege, hogy a test saját zsírraktárait kezdje el energiaforrásként használni. Ez nem akármilyen forrás: fél kiló emberi zsír körülbelül 3500 kalóriányi energiaforrás. Ez abból a cukor- és szénhidrátmennyiségből épül fel, amit nem használ fel a szervezet, így zsírként raktározza el. Ez a zsír tartalmazza a környezetből bekerült, zsírban oldódó káros anyagok nagy részét is, például növényvédő szerek maradványait, így érthető, miért jó megszabadulni néha a fölöslegtől, és miért szükséges ehhez a folyamathoz a sok víz és a mozgás.

A böjt másik előnye, hogy pihenteti a szervezetet, ami általában aránytalanul sok energiát fordít az emésztésre. Amikor böjtölünk, ez az energia az immunrendszert erősíti és a gyógyulást segíti. A DNS és RNS nukleinsavak kevesebb hibával készítik a fehérjéket, és a táplálékukat veszített tumorok, gyulladások hajlamosabbak az autolízisre, azaz önmaguk elpusztítására. Hiába élünk tudatlanul, a szervezetünk ismeri ezt a szabályt, ezért csökken az étvágyunk, ha lázasak vagy influenzásak lettünk. Böjtöléskor nem teszünk mást, mint tudatosan erősítjük az immunműködést azzal az energiával, amit a hétköznapokon evésre-emésztésre használunk.

A böjt időszaka remek alkalom arra, hogy homeopátiás alkati szerünket bevegyük. A homeopátiás alkati szer egyéni testi-lelki tüneteink összességére választott természetes alapanyagú gyógyszer, mely optimalizálja a szervezet állapotát. A homeopátia az alkati kezelést főleg krónikus betegségek – ekcéma, allergia – és elhúzódó, lelki eredetű problémák – gyász, stressz, öröklött betegséghajlamok – kezelésére használja. Ez az öngyógyító folyamat még sikeresebb, ha az immunrendszert többletenergiával támogathatjuk. Böjt alatt a hormonális tevékenység is fokozódik, ami regenerálja a sejteket, látványosan kisimítja, fiatalítja a bőrt. Megszívlelendő a régi közmondás: az ember életét az éhezés nélküli mértékletes evés hosszabbítja meg egyedül.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.