Negyedik protokoll

A rákos betegek kezelésének hagyományos protokolljai– sebészeti beavatkozás, kemoterápia és sugárkezelés –mellett a kutatók folyamatosan keresik az új terápiás lehetőségeket.

Szűk keresztmetszet

Görcsös fájdalom a vádlidban, fáradékonyság, izomfájdalom séta közben, hideg, fehér alsó végtagok, nehezen gyógyuló sebek – ezek már a kialakuló érszűkület biztos jelei.

Tartsd nedvesen

Apróbb-nagyobb horzsolások, vágások és bőrsérülések – a napsütéssel és a szabadban töltött hétvégékkel megérkezett a sebek és plezúrok időszaka.

Tavaszi éhség

Miért hizlal a tél? A fény- és vitaminhiány fokozza az éhséget, a túlélésre berendezkedett evolúciós program pedig ilyenkor takarékos üzemmódbantartja a szervezetet: raktározunk minden fölös kalóriát.

Nevess a szívedért: a boldogság egészségessé is tesz

A pozitív életszemlélet segít megőrizni a szív egészségét: az optimista embereket 50%-kal kisebb valószínűséggel éri stroke vagy koszorúér-betegség – állítják a kutatók.

 

Alvásbarátság

Élénk hangulatban zajlott március 13-án az alvás világnapja (World Sleep Day) keretében rendezett szakmai rendezvény Budapesten, ahol többek között meghirdették az alvásbarát hotel programot is.

Csipkerózsika-álomból ébredve végre Magyarország is csatlakozott a nemzetközi Sleepworld hálózathoz, amely különös figyelmet szentel az éjszakai vagy nappali alvást biztosító szállodák és kereskedelmi szálláshelyek megfelelő körülményeire. A szigorú szempontok elemzése alapján az arra érdemes hotelek megkaphatják a sleepfriendly (alvásbarát) minősítést.

Statisztikailag megkérdőjelezhetetlen tény: a legtöbb időt a vendég éppen alvással tölti el a szállodában. Ezért az éjszakai pihenést kínáló intézményekben kiemelkedő szerepe van a hálóhelyek kialakításának, a csendes, nyugodt, fizikailag és lelkileg pihentető alvás körülményeinek. Erre kívánja felhívni a figyelmet az induló magyarországi program, miközben értékeli és minősíti a hálózathoz csatlakozni kívánó szálláshelyeket. A sleepfriendly program azokat a szolgáltatókat különbözteti meg, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak erre, és megfelelő minőségi feltételeket hoznak létre a pihentető alvás érdekében.

A program szakmai vezetője a budapesti Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás Központ, koordinátora G. Németh György, a Budapesti Alvásközpont (Benyovszky Orvosi Központ Alvásdiagnosztikai Laboratórium) igazgatója. Az intézmény a hazai alvásgyógyítás egyik központja, európai orvosi szakmai minősítési akkreditációval rendelkezik, vezeti az országos alvásfelmérés-programot, szakemberei nemzetközileg ismert alvásgyógyítók, orvosok, pszichológusok. Az általuk kidolgozott módszerek és eszközök alkalmasak az alvás körülményeinek, eszközeinek a minősítésére, a szakszerű tanácsadásra. A minősítés kritériumait szakértő orvosok –audiológus, ortopéd orvos, pszichiáter –, és a szállodai vendéglátásban és a kommunikációban nagy tapasztalatokkal rendelkező szakemberek állították össze, a szempontok közül kiemelkedik a szállodavezetés elkötelezettsége az alvás minőségi feltételeinek a megteremtésében, illetve az erre irányuló kommunikációjában. Amennyiben a hotel elnyeri a minősítést, jogosulttá válik az sleepfriendly/alvásbarát hotel cím használatára, melyet oklevéllel hitelesítenek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.