Negyedik protokoll

A rákos betegek kezelésének hagyományos protokolljai– sebészeti beavatkozás, kemoterápia és sugárkezelés –mellett a kutatók folyamatosan keresik az új terápiás lehetőségeket.

Szűk keresztmetszet

Görcsös fájdalom a vádlidban, fáradékonyság, izomfájdalom séta közben, hideg, fehér alsó végtagok, nehezen gyógyuló sebek – ezek már a kialakuló érszűkület biztos jelei.

Tartsd nedvesen

Apróbb-nagyobb horzsolások, vágások és bőrsérülések – a napsütéssel és a szabadban töltött hétvégékkel megérkezett a sebek és plezúrok időszaka.

Tavaszi éhség

Miért hizlal a tél? A fény- és vitaminhiány fokozza az éhséget, a túlélésre berendezkedett evolúciós program pedig ilyenkor takarékos üzemmódbantartja a szervezetet: raktározunk minden fölös kalóriát.

Nevess a szívedért: a boldogság egészségessé is tesz

A pozitív életszemlélet segít megőrizni a szív egészségét: az optimista embereket 50%-kal kisebb valószínűséggel éri stroke vagy koszorúér-betegség – állítják a kutatók.

 

Allergia ellen

Sokak számára nem az első tulipánok, hanem a duzzadt nyálkahártyák, viszkető szemhéjak és bedugult orrjáratok jelzik: itt a tavasz. Öt biztos módszer, amivel a szakemberek szerint könnyíthetők és elodázhatók az allergia kellemetlen tünetei.

Az allergiával, asztmával és immunológiai tünetekkel foglalkozó amerikai kutatóintézet (ACAAI) szakemberei szerint tudatos odafigyeléssel javíthatók a szezonális allergiában szenvedők esélyei. Klinikai tapasztalatok alapján a következő öt módszert ajánlják:

1. Óvatosan a gyümölccsel!

A szezonális allergiában szenvedők között szép számmal fordul elő keresztallergia bizonyos ételek, főleg zöldségek, gyümölcsök és olajos magvak iránt. Sőt, összefüggés van az ételek és a pollenek között is a bennük található allergén fehérjék azonosságai miatt. A fűfélékre allergiásak közül minden ötödik, az éger és a nyírfa virágjára érzékenyeknek viszont közel háromnegyede mutatott allergiát gyümölcsökre –leginkább almára, cseresznyére –és zellerfélékre. Az orvosok szerint érdemes megfigyelni, hogy melyik gyümölcs okoz bizsergő érzést a nyelv és az ajak környékén, és azt kerülni, vagy csak hámozva és főzve fogyasztani.

A fűfélék allergiás párjai a csucsorfélék – paradicsom és burgonya – és a barack. Az egyszerű kellemetlen tüneteken túl minden tizedik embernek a test nagyobb részére kiterjedő reakciója lehet, és a statisztikák szerint 1,7 százaléknál komoly allergiás reakció, akár anafilaxiás sokk is felléphet.

2. Légszűrés

Az olcsó légszűrők és ionizátorok akár több kárt okozhatnak, mint hasznot, mert például az ionizált részecskék maguk is lehetnek allergének.

Az egész ház vagy lakás levegőjét megtisztító rendszerek hatékonyak, de csak akkor, ha a szűrőket rendszeresen és megfelelően tisztítjuk és cseréljük.

3. Csukott ablakok

Ha már megtisztítjuk a levegőt, akkor tartsuk is tisztán. Allergiaszezonban nem ajánlatos gyakran szellőztetni, mert a friss levegővel bekerülnek a pollenek is, majd megülnek a szőnyegen és a bútorokon. A szellőzőrendszer ilyenkor jobb megoldás, tartsuk a ház és az autó ablakait zárva.

4. Gyors segítség

Nem érdemes halogatni a gyógyszeres segítséget, megvárva, míg a tünetek félreérthetetlenül jelzik a bajt. Mihelyst a legenyhébben is érezzük, hogy kapar a torkunk, ég a szemünk és bedugul az orrunk, kezdjük el szedni a megfelelő gyógyszereket.

5. Szakorvos

Nincs rosszabb, mint magunknak kitalálni, hogy mi okozza a tüneteket, és sorra próbálkozni a különféle gyógyszerek szedésével. Mindenképpen forduljunk allergológushoz, aki meg tudja állapítani, hogy pontosan milyen hatóanyagra van szükségünk.

 

Allergén növények

Virágzás teljében van épp a bükk, a nyír, az éger és a mogyoró, a legerősebb allergén fafajták erdeinkben. Hamarosan szárba szöknek a pázsitfűfélék, melyek közül nyár elején okoznak orrfolyást az érzékenyeknek a fűben is megtalálható különféle perjék, a mezőkön terjedő tarackbúza és fehér tippan. A szántóföldi növények közül leginkább a rozs keseríti meg az allergiások életét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.