Handó Tünde: Magánélettől független hivatás

Korábban gyakran partikuláris érdekek érvényesültek az Országos Igazságszolgáltatatási Tanácsban, így az egyes döntések során nem feltétlenül az egységes, magas színvonalon ítélkező és az ügyeket ésszerű határidőn belül lezárni képes igazságszolgáltatás megteremtése volt a cél – jelentette ki lapunknak Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

„Bush az én hibám volt”

Nehéz időszak vár Barack Obamára.

Orbán húsvéti üzenetként eltörli a felvilágosodást

Engedi-e a brüsszeli demokrácia a nemzetállamok szuverenitásának a létezését? – ezt nevezi a legfontosabb kérdésnek Orbán Viktor az Új Embernek adott húsvéti interjúban.

A mozi egy nagy bordély

Nem akar nagyot mondani, a delikát részletek érdeklik – állítja Bertrand Bonello zenész-rendező, akinek Bordélyház című művét már játsszák a hazai mozik.

Orbán a Washington Postnak: Van valaki tőlem jobbra? Az interjú teljes szövege!

A miniszterelnök Washington Postnak adott interjúja szerint az ország virágzik, és nem tudjuk, mit akar az IMF. A teljes interjú

 

Beszorulva, élelem nélkül

A 2010-es választások első fordulója előtt azt írta a Népszabadságban: „Felelősségünk megkísérelni a lehetetlent: közvetíteni a zabolátlan belső és a felügyelő külső világ között, hogy se a belső világ ne kövessen el visszavonhatatlan őrültséget vagy gyalázatot, se a külső ne hozzon felelőtlen és tartósan megrendítő döntéseket.” Két évvel a voksolás után mit gondol: sikerült megfelelni a kihívásnak?

Nem. Ami az elmúlt két évben történt, a legvadabb várakozásaimat is felülmúlta. Azt hittem, az Orbánkormány a gazdaságpolitikában mérsékelt lesz, a politikában keménykedik. Ez lett volna a logikus. Racionális módon kiegyezhettek volna az Európai Unióval, a valutaalappal, a transznacionális vállalatokkal és a nemzeti tőkével. Nagy volt a bizalom Orbánék iránt a nemzetközi térben és idehaza is. Ha a kiegyezéses utat választják, több ciklusra is berendezkedhettek volna. Minden további nélkül kormányozhattak volna nyolc vagy akár tizenkét évig is, mert a gazdasági stabilitás nem volt elérhetetlen 2010 nyarán. Ha tovább mennek Bajnai Gordon útján, a megállapodásos rendszerben fölpörgethették volna a gazdaságot, Európa bizalma nem tört volna meg, lettek volna beruházások is. Ha már nem akartak a valutaalappal egyezségre jutni, akkor udvariasan megköszönhették volna a hároméves segítséget, s elbúcsúzhattak volna tőle. Másik, háborús utat választottak, s hibáztak. Megkockáztatom, akkor buktak meg.

Az Orbán-kormány célja is a hatalom megtartása: miért dönthetett a kormányfő a konfliktusos út mellett, amely e magyarázat szerint a vereséghez vezet?

Orbán és társai félreértették Európát. Vagy egyszerűen a világképükbe nem fért bele, hogy Európa nem fogadja el a magyar kormány követeléseit. Hangsúlyozom: követeléseit. Előálltak azzal, hogy a költségvetési hiányt 3,8 százalékról 7-7,5 százalékra emelik. Úgy vélték, ezt az uniónak két okból is el kell fogadnia. Az első az, hogy több országban is ennél magasabb a hiány. A második az: korábban nem a Fidesz kormányzott, így nem is tehet a rossz mutatókról. Ez nem teljesen légből kapott érvelés, mások is megpróbálkoznak ezzel: legutóbb a spanyolok álltak elő vele. Érthető, hogy egy kormány mozgásteret akar magának, de Orbán nem mérte fel az akkori európai viszonyokat, illetveMagyarország erejét. Ez a kormány nagy problémáinak egyike: sokkal kisebbnek, válságosabbnak, zavarosabbnak látja Euró pát, mint amilyen. Úgy tartja, az unió kao tikus, lassú, döntésképtelen szervezet, amely úgysem tud viszszaütni. Ez tévedés. Ráadásul Orbán rossz pillanatban próbálkozott a harcias fellépéssel. Lehetett volna öt évvel korábban, talán öt évvel később is, de az európai vezetők a görög válság idején nem engedhették meg egy országnak, hogy kiváltságokat kapjon, mert az láncreakciót indított volna el. Európa nagyobb, erősebb, döntésképesebb, mint Orbán Viktor gondolta. Az uniós vezetők ebben a kérdésben is határoztak: nemet mondtak.

Csupán ebben az Európa-képben kell keresni a konfliktusok gyökerét?

Orbán Viktor nagyobbnak képzeli Magyarországot, mint amekkora. Azt gondolta, az erős társadalmi támogatottsága, a kétharmados győzelem elég ok arra, hogy az unió teljesítse kéréseit, ám a hazai választási sikertől még senki sem lesz befolyásos a nemzetközi térben. Még akkor sem, ha ez egy jobboldali Európa, azaz a kormányok nagyobbik része, a bizottság vezetője, a biztosok többsége jobboldali. Magyarország törpe, gazdasági, politikai és biztonságpolitikai értelemben nem fontos ország, s válság idején a szimpátiának nincs jelentősége, miként annak sem, hogy az elődök mit csináltak. Ez utóbbi lehetne jogos érv, ám a vezetők többsége előállhatna vele: Barack Obama elsőként tehette volna fel a kezét, hogy bocsánat, ez a republikánusok műve. Ma a világot csak az érdekli, hogy a vezető kormányzóképes-e. Ennek kritériuma pedig az: tud-e válságot kezelni. Továbbá az: együttműködik vagy sem a közös válságkezelésben. Orbánt mindinkább úgy látják, mint aki a saját problémáját képtelen megoldani, és még az európai válságkezelés útjában is áll. Ebből azt a következtetést vonják le: nem tud kormányozni. Ön- és közveszélyes. Silvio Berlusconi is így bukott meg Olaszországban. Ha nem megy, akkor félre kell állnia, majd jön Mario Monti, aki megoldja. Persze Orbán tudta, miért vállalja a konfliktusokat. Abban reménykedett, s ebben félig-meddig igaza volt: ha a nagy gazdasági szereplőkkel vív küzdelmet, pénzt és időt nyerhet ahhoz, hogy a politikai berendezkedését megvalósítsa.Mivel az uniós szervezetektől nem kapott mozgásteret, a bankokból és a transznacionális vállalatokból kisajtolta azt a pénzt, amelyre a rendszer kiépítésének idejére szüksége volt. Azt nem mérte fel, hogy közép- és hosszú távon tönkreteszi a gazdaságot, mert nincs hitelezés és beruházás. Vagy ha végiggondolta is, arra jutott: ha a külföldiek üzletet és profitot akarnak, visszajönnek. Ha pedig így lesz, csak vele tárgyalhatnak, mert 2012. január 1-jére az Orbán-rendszer kiépült. Nincs hova fellebbezni: a miniszterelnök emberei ülnek a bíróságon, az ügyészségen, az Alkotmánybíróságon, a számvevőszéknél.

Ha így van, akkor nincs kitől és mitől tartania, azaz érthető a harcias retorika.

Eleinte alkalmanként még megijedt, összerezzent. Ha az euró elérte a 286 forintot, gyorsan mondott valami nyugtatót. Ma már a háromszázas határ sem nagyon izgatja. Mivel korábban sem történt semmi, nem idegeskedik. Hallatlanul megnyugtató érzés, ha minden megy a maga útján. Időközben a parlamentben elfogadtak háromszázhatvanöt törvényt, így már csak a védelemre kell berendezkedni, belülről támadhatatlan a rendszer. Kívülről jönnek az ostromlók, de tárgyalni csak a vár urával lehet. De hibázott, mert túl nagy erőket hívott ki maga ellen, amiket pedig felépített, azok Potemkin-falvak. A rendszer hosszú távon nem működtethető, mert nincs mögötte tőke, pénz, azaz jövő. Beszorult a várba, élelem nélkül.

Ugyanakkor a békemeneten például több százezren demonstráltak a kormány mellett. A Fidesz támogatottsága még mindig jelentős.

A tábor egy része kitart Orbán Viktor mellett. A rendszer működése azonban a konfliktusokon, a foglaláson nyugszik, ezért mind többször kerül szembe a sajátjaival is. Az orvosok, akik a Schmitt-ügy kapcsán kerültek fókuszba, aligha gondolták, hogy konfliktust kell vállalniuk a kormánnyal. De Orbánnak és embereinek újabb és újabb területekre van szükségük, így olyan harcok kezdődnek, amelyek értelmetlenek. Ilyen például a kulturális vagy a médiafrontokon vívott csata. Ők sem gondolták, hogy Schiff Andrással vagy Heller Ágnessel háborúznak majd. Mivel a különféle intézmények élére ezernyi kis Orbán érkezik, újabb és újabb konfliktusok lesznek: így falják fel magukat.

A konzervatív oldalról mind többször hallani, hogy Orbán Viktor és a Fidesz Európa-barát, ám az uniós szervezetek legitimációs deficittel küzdenek. A kettős mérce vádja is rendre felvetődik, mivel Orbán nem kapta meg azokat a kedvezményeket, amelyeket más országok igen. Rossz diákként emlegetik a magyarokat, mire a reakció: miért ne lehetnénk akár tanárok is?

Sok Európa-bírálatnak van alapja. Tény, hogy vannak egyenlőtlenségek: egyes országok, ha így tetszik, hiányozhatnak az óráról, mások pedig körmöst kapnak, ha hibáznak. Ennek részben a stratégiai helyzet, az ország nagysága az oka. Ráadásul a magyar vezetőknek azzal is szembe kell nézniük, amikor az igazságtalanságról beszélnek, hogy elődeik is rossz benyomást keltettek. A Medgyessy Péter és a Gyurcsány Ferenc vezette kormányok hiteltelensége rászállt Orbánra is. Igaz, ha Bajnai módra viselkedik, akkor legyőzte volna a bizalmatlanságot. Azzal az agresszív stílussal, amellyel föllépett, nem várhatott barátságos fogadtatást. Nem szólva a kettős beszédről: a kormányfő Brüsszelben európai szöveget mond, Budapesten pedig közli, hogy nem leszünk Európa gyarmata. Barrosónál aligha ezzel kezdte a beszélgetést. Orbánnak föl kellett volna fedeznie, hogy nem lehet az utcán büntetlenül ilyesmit mondani, mert akkor Európában arra jutnak: Ma rine Le Pennel, a francia szélsőjobboldal vezetőjével ért egyet, ő szokott ilyeneket mondani. A kormány so káig éltette azt a reményt, hogy majd kívülről jön pénz: ad Kína, Oroszország meg az arabok. A jobboldali választók pedig elhitték ezt, még akkor is, ha egyébként utálják Kínát, Oroszországot meg az arabokat. De pénz nem jött, és nem jön.

Valós veszély-e, hogy ha Európa túlságosan keményen bánik az Orbánkormánnyal, akkor megerősödik a szélsőjobboldal?

Ebben az a kényes, hogy nincs az a jobboldali szakíró, aki ne látná, az Orbán-kormány folyamatosan a szélsőjobboldalra beszél. A Jobbik szavazóit szerzi meg, olyanokat mond, ami nekik tetszik. Alig lehet megkülönböztetni a Fidesz és a Jobbik szószékén elmondott március 15-i beszédeket. Értem a módszert, ez létező politikai fogás. Csakhogy egy tizenöt százalékos pártról nehéz elmagyarázni, hogy átveszi a hatalmat, s jön a káosz. Egyetlen időközi választás sem igazolta a Jobbik erőfölényét, azaz tényszerűen nem igaz, hogy a Fidesz a szélsőségek megerősödésének a gátja. A baloldali barátaimnak is üzenem: ilyen realitások mellett nehéz elhitetni, hogy jön a fasizmus.

A jobboldali pártok közt azért bőven lehet különbséget tenni: a Jobbik már uniós zászlót éget, és vérváddal áll elő a parlamentben.

A Jobbik jobbra tolódik, mert elfogyott körötte a levegő. Már nem elég, hogy nem szereti a multikat, mert Orbán is ezt mondja. Megértem a szélsőjobboldalt, súlyos problémával áll szemben. Mitől lenne jó magyar, ha ugyanazt mondja, mint az általa bírált miniszterelnök? Válaszként durvább antiszemitizmust, rasszizmust, Európa-ellenességet vesz elő, ami már a párt egy részének is sok. Vona Gábor elég intelligens ahhoz, hogy felfogja: ezt nem szabad csinálni. A társadalom jobbratolódása látszat, sőt ennek épp a fordítottját látom. Nem állítom, hogy az emberek nem morognak Európára a négy fal között, vagy hogy pozitív érzelmek támadtak a piac, a nyílt világ iránt. Azt viszont igen, hogy érzik: valami nagyon el lett rontva. A magyar társadalom kádárista, s ha valamit megtanult 1956-ból, az az: a világ ellen egyedül nem megy. Ez az első két év főként politikai és ideológiai háború volt, de most jön a társadalmi harc is: nincs bérnövekedés, de vannak elbocsátások, a kórházak, az iskolák, a múzeumok bezárnak. Elkezdődik az a folyamat, amelynek megakadályozását ígérte Orbán 2010-ben. Ráadásul nincs távlat sem, azaz a bezárásokért és a kirúgásokért cserébe nem lesz jobb 2014-ben sem. Nincs semmi esély az előrelépésre: 2006 óta nincs beruházás, stagnál a fogyasztás, így növekedés sem lesz.

Abból, amit mond, fölöttébb sötét vízió rajzolódik ki: nincsenek beruházások, a társadalmi harc még előttünk áll, szaporodnak a megszorító intézkedések, nőhet a munkanélküliség...

Még rosszabbat is tudok mondani: az IMF-fel és az unióval láthatólag még a tárgyalásokig sem jutunk el, patthelyzet van. De minél tovább húzódik ez a történet, annál roszszabb. Akár a fizetőképességünket is elveszíthetjük: a legcsekélyebb negatív európai változás visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el, s a bóvli kategóriába sorolt Magyarország az első helyen áll a kockázati sorban. Abban a pillanatban, hogy a 28 éves Tom odaszól a 35 éves Jerrynek Londonban, hogy eladni, minden rosszra fordulhat. Ezt akár egy belső hiba is előidézheti, s nem tudjuk, a piac mit értékel hibaként. Jó példa a tranzakciós adó terve: a piaci szereplők dühösek a végtörlesztés miatt, s akkor jöhet még egy ilyen intézkedés. Minden azon múlik, hogy a londoni elemzők, a magyar papírokkal rendelkezők elhiszik-e: a kormány ezt is megcsinálja.

Van okuk ennek az ellenkezőjét gondolni?

A végtörlesztés is csak egy volt a sok Matolcsy-ötlet közül. Nem tudni, melyik valósul meg, de egy válságban lévő Európában a legkisebb fordulat is végzetes lehet. Akkor, aki teheti, megszabadul az állampapíroktól, a forint zuhanni kezd. És amit a kormány nem ért: nincs kinek telefonálni. A növekedés nulla százalék, a kibocsátott kötvény hét százalék fölött adható el: ha így van, akkor sosem tudjuk visszafizetni a kölcsönt. Egyszerű, primitív kalkuláció. A gond az, hogy a kormány a veszélyérzet elveszítésével az ország fizetőképességét, az államcsődöt kockáztatja.

Ilyen borús hangulat mostanában talán nem érzékelhető. Voltak időszakok, amikor mintha megjelent volna a veszélyérzet, de most talán kisebb az aggodalom.

Ez jellegzetes tünet: ha valaki azt ordítozza az utcán, hogy ő Napóleon, elmegyógyintézetbe viszik, és magára hagyják, hogymegfigyeljék. Örömmel gondol arra: senki sem keresi, nem zavarja az orvos, nincs az ágyához kötözve. Nyugodtan ordítozik tovább: Napóleon vagyok. Egy idő után azonban bejön az orvos és az ápoló. Mi túl vagyunk a figyelmeztető szakaszon, amelyből láthatóan nem értettünk. A piacok még hiszik, hogy lesz EU/IMF-megállapodás – ez véd minket. De az uniós vezetőknek már nincs mit mondaniuk annak az Orbánnak, aki egy nap alatt fogad el törvényeket, de hónapok óta nem képes az uniós kéréseknekmegfelelőmódosításokra.

Megteheti-emég egyáltalán politikailag, hogy visszafordul?

Miért ne? Eddig azt láttuk, hogy a kétharmad bármit megtehet, ha kell, egy nap alatt fogad el törvényeket. Értem persze a kérdést: Orbán alighanem úgy gondolja, ki kell tartania, mert fölállította a védővárrendszert, s ha egyszer beengedi a kapun az ellenséget, akkor a másik kapunál is be akar majd jönni, nem szólva arról, hogy belül is lazul a fegyelem. Ebben az esetben pedig a rendszer – amely 2014 után egyébként is fönntarthatatlan – összeomlik.

„Ha valaki azt ordítozza az utcán, hogy ő Napóleon, elmegyógyintézetbe viszik”
„Ha valaki azt ordítozza az utcán, hogy ő Napóleon, elmegyógyintézetbe viszik”
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.