Kettős látás

Mintha nem ugyanabban az országban élnénk.

Még ma is éreznia napóleoni zárlatot

Stratégiai ágazatnak számít a cukorgyártás a világ számos szegletében, és ekként kezelik az alapanyag termelését is.

Mértékkel az édességet

Életünk első pillanataiban megszerettetik velünk az édes ízt, hiszen az anyatej édes.

Mi lesz veled, emberke?

Emma Watson, Daniel Radcliffe és Rupert Grint ismeretlen kisgyerekként csöppent a szakmába, majd a világhír kényeztette őket egész kamaszkorukon át.

„A bejáratra lövik a rakétát”

Az Izrael által hat éve blokád alatt tartott Gázai övezetbe szinte minden Egyiptomból érkezik, alagutakon keresztül.

 

Külföldi cukor magyar teában

Magyarországon a cukorgyártás legfőbb alapanyagának, a cukorrépának a termesztése az 1960-as évektől számítva 1991-ben volt a legnagyobb, akkor közel 5,9 millió tonnát termesztettek.

A termelés visszaesése 2006 óta tart, amit fokozott, hogy az Euró pai Unió 2008-ban csökkentette a cukorkvótát. Más szántóföldi növények magasabb jövedelmezőségének hatására a gazdák mintegy négyötöde hagyott fel a cukorrépa-termesztéssel. A hazai termelés azóta folyamatosan csökken, 2010-ben 754 ezer tonna volt, ami mintegy egyötöde a 2005. évinek – olvasható a KSH tavalyi kiadványában.

Az 1990-es évek elején még tizenkét cukorgyár működött Magyarországon, amelyeket európai multinacionális vállalkozások vásároltakmeg. Jelenleg egy cukorgyár üzemel Kaposváron. A magyar cukoripar sanyarú helyzetét külön parlamenti bizottság is vizsgálta, a csoport február 21-én tette közzé jelentését. A cukorgyárak privatizációját, valamint Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozása óta a közösségi cukorreformok során képviselt magyar álláspontot értékelő, és annak itthoni következményeit feltáró vizsgálóbizottság Font Sándor vezetésével arra a következtetésre jutott, hogy az állami vagyonvesztésért a Németh-kormány tehető felelőssé.

A külföldi befektetők ekkor kisebbségi, nagyjából harmincszázalékos részesedést szereztek, amihez viszont megkapták a teljes irányítási jogot. 1991-re az akkor működő tizenkét cukorgyár közül a hét legkorszerűbb külföldi tulajdonba került. Az Antall-kormány idején, 1993-ban a még megmaradt öt cukorgyárat integrálták és létrehozták az Első Hazai Cukorgyártó és Forgalmazó Kft.-t. A társaság azonban – szemben a külföldi befektetőkkel – az államtól semmiféle hitelt, garanciát nem kapott, ezért működése során egyre nagyobb pénzhiánnyal küzdött, bár a cukorgyártás és - értékesítés nyereséges volt. A tőkehiány leküzdését az állami kézben lévőMagyar Fejlesztési Bank sem segítette, így a céget nem sikerült termelői kézben tartani.

Az utolsó hazai konzorcium külföldi kézbe adásáért, a teljes magyar cukoripar térítésmentes feladásáért a jelentés a Horn-kormányt teszi felelőssé. Az első Orbán-kormány idején három cukorgyárat is bezártak – a sarkadit, a selypit és a sárvárit –, de a jelentés ezt a lépést nem minősíti.

Bár a gyárbezárások már 1997-ben megkezdődtek, az ország uniós csatlakozásakor még mindig öt cukorgyár üzemelt, igaz,mind külföldi kézben. A bizottság szerint Magyarország évi 400 ezer tonna répacukorkvótát kapott az uniótól, a kvóta azonban kikerült az állami kontroll alól, miután az Európai Bizottság úgy határozott, hogy a kvóták nem a tagállamokhoz, hanem a gyártókhoz tartoznak. Az értékelés elhibázott kormányzati stratégiának tartja az uniós cukorreform támogatását. A gyárak tulajdonosai 2006 és 2009 között a megmaradt öt üzemből négyet bezártak és felszámoltak, így esély sem maradt a termelés újraindítására. Mindeközben a 300 ezer tonnányi kvóta visszaadásából több tízmilliárd forintos bevételre tettek szert.

A bizottság szerint a cukorgyárak bezárása és a répacukorkvóta drasztikus csökkenése miatt Magyarország hosszú időre elvesztette a világgazdasági helyzethez való alkalmazkodás és a magyar fogyasztók megvédésének lehetőségét. Az MTI szerint, amikor az importcukor ára a fele vagy a harmada az itthoni előállításúnak, logikátlannak tűnhet a hazai termelés fenntartása. Ugyanakkor, ha a világpiaci trendek megfordulnak, ahogy az elmúlt években ez történt, a gyárak elvesztése miatt, valamint az önellátáshoz szükséges menynyiség mindössze harmadát kitevő, külföldi kézben lévő kvótával a jelentés szerint minimálisra csökkent az érdekérvényesítés lehetősége.

Az Országgyűlés március utolsó hétfőjén úgy döntött, felkéri a legfőbb ügyészt, hogy vizsgálja meg, történt-e bűncselekmény a cukorgyárak privatizációjakor, valamint az európai uniós cukorreform hazai végrehajtásával összefüggésben. A parlament – az LMP-s Szabó Rebeka és Szilágyi Péter kezdeményezésére – arra is felkérte a kormányt, dolgozzon ki olyan stratégiát, amely lehetővé teszi, hogy az ország önellátó legyen a cukortermelésben. A kabinetnek emellett fel kell készülnie arra, hogy a cukorkvótarendszer jövőjét érintő európai uniós tárgyalásokon hatékonyan képviselje a magyar érdekeket, illetve a kvótarendszer tervezett megszüntetésével előálló helyzetet is.

A fogyasztási igények is jelentősen megváltoztak az utóbbi években, 1998 óta folyamatosan csökken az egy főre jutó cukorfogyasztás: 1998-ban 41, a legutolsó rendelkezésre álló adat szerint 2008-ban 32 kg volt. A cukor fogyasztói ára a 2010. évi 7,0 százalékos csökkenés után ugrásszerűen megemelkedett, 2011 februárjában 28,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel azelőtt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.