Elmarad az adóvita

A kormányzati döntésekre rálátó forrásaink nem tagadták, hogy a pénzügyi tranzakciós adót széles körben vezetnék be, de hibásnak tartják azokat a kalkulációkat, amelyek szerint a lakosság hozzájárulása lenne a meghatározó az innen származó bevételekben.

– Elsősorban a bankközi pénzmozgások adnák az adóbevétel alapját, például a nemzeti bankban történő betételhelyezések, illetve a bankközi piac úgynevezett overnight ügyletei – mondta a Népszabadságnak forrásunk.

A tranzakciós adó nem volt téma az e heti kormányülésen, mint ahogy az áfarendszer esetleges átalakítása – az elmúlt napokban Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is megnyilvánult egy tagolt, illetve ötkulcsos áfarendszerről – sem tart abban a fázisában, hogy a kormánynak foglalkoznia kellene vele. A jelenlegi három kulcsnál többet nem enged meg az uniós direktíva – emlékeztetett forrásunk, aki szerint ahhoz, hogy ez megváltozzon, a tagállamok közt támogatókat kell gyűjteni. Elemzők szerint addig nem érdemes bármit is kezdeményeznie a kormánynak ez ügyben, amíg nem rendeződik a túlzottdeficit-eljárás. Erre várhatóan június végén kerül sor, addig felesleges lenne új frontokat nyitni.

A pénzügyi tranzakciós adónál viszont meg lehet úszni az egyeztetési kényszert Brüsszellel: a lapunknak nyilatkozó adószakértők szerint amit eddig tudni a kormány elképzeléséről, az nem feleltethető meg a hozzáadott érték típusú elvonások uniós szinten megfogalmazott kritériumainak.

– Nem általános, mert csak egy területre vetik ki, és nem lehet levonni az adót, ezért nem lesz szükség Brüsszel hozzájárulására, de azért nem ártana tájékoztatni az uniós szerveket a tervezett lépésekről, már a békesség kedvéért is – mondja Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő. Egyetért vele Földes Balázs, a KPMG munkatársa, aki szerint olyan helyzet sem tudna előállni, ami a távközlési különadónál megtörtént: az unió eljárást indított Magyarország ellen, de nem az adózási, hanem az ágazati szabályozás feltételezettmegsértésemiatt. Azt róják fel, hogy a távközlési szektorra kivetett adót csak az ottani fejlesztésekre lehet felhasználni. Földes szerint ilyen kötelezettség nem létezik a pénzügyi szektor esetében.

Brüsszel egyelőre nem kívánta kommentálni a pénzügyi tranzakciós adót, mert még nem értesültek róla, hogy ilyen bevezetését tervezi a kormány.

Szakértők szerint egy adópolitikai fordulatot hajt végre a kormány a tranzakciós adóval. Amennyiben ezzel párhuzamosan kivezetik a bankokat terhelő különadókat (ami a Magyar Bankszövetség szerint minimális elvárás), akkor az a helyzet alakul ki, hogy a pénzintézetek kieső adójának egy részét a cégekkel, illetve az eddig féltőn óvott lakossággal fogja megfizettetni a kormány.

Széles körben vezetnék be a tranzakciós adót
Széles körben vezetnék be a tranzakciós adót FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.