Menet

Az Andrássy út foglalt lesz július 7-én, nem vonulhatnak fel a melegek, mert a közlekedés a rendőrség szerint más útvonalon nem biztosítható.

Így döntött a hatóság. Amiben az a fura, hogy ha futni szeretnénk vagy kormánypárti szimpátiatüntetésen vennénk részt, a nagy-budapesti szent közlekedést nem sértenénk a jelenlétünkkel. Más a helyzet, ha valaki meleg. Neki biztos, hogy küzdenie kell a hatósággal, mely tavaly is a közlekedésre hivatkozva tiltotta be a melegmenetet. Budapest foglalt, írtuk egy éve, „a rendőrség a közlekedés aránytalan sérelme miatt” nem engedélyezi a felvonulást. A bíróság aztán megadta az engedélyt, most minden kezdődik elölről.

El kellene már dönteni a prioritásokat. Ha egyszer Magyarország aláírta a Polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmányát és az Emberi jogok euró pai egyezményét, akkor ezt nem lehet összevetni az autóforgalom zavartalan lebonyolításával. Vagy ha igen, akkor azt kell mondani, nálunk fontosabb a közlekedés, mint a békés gyülekezéshez és az egyesüléshez való állampolgári jog biztosítása.

Tavaly a második felvonásban a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrség határozatát. Miután Magyarország nem jelezte, hogy nem akar eleget tenni nemzetközi kötelezettségeinek, s nem hallottunk arról, hogy a KRESZ fontosabb lenne a személyhez kapcsolódó szabadságjogoknál, valami hasonló fog történni most is. A jog nem változott, útból nem lett kevesebb, a jelek szerint a rendőrséget is kielégíti a tavaly elégtelennek bizonyult érvelés. Semmi sem változott.

Az sem, hogy a melegszervezetek kimondhatják: változatlanul játszik velük a hatalom.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.