Schmitt Pál bukása - Orbán is bekerült a bunkerba

Gyurcsány Ferenc, Vona Gábor és Uj Péter már átélték, milyen az Untergang eredeti német verziójának akaratlan főszereplője lenni.

Tamás Ervin: Teszt

Fölösleges kivesézni Schmitt Pál újabb és újabb, egyre támadóbb megszólalásait, mert nyilvánvaló, hogy itt már csak a transzplantáció segíthet.

Schmitt Pál szenvedéstörténete

A köztársasági elnök tévé- és rádióinterjúban is kifejtette, hogyan látja az elmúlt hét történéseit.

Maradjon!

Az ellenzéki erők számára egyáltalán nem tehertétel Schmitt maradása, sőt.

Schmitt-ügy: kirúg-e a NOB egy csalót?

A Chicago Tribune azt feszegeti, mit tesz majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egykori alelnökével a plágiumügy után.

 

Aki órát adhatna Schmittnek

A Semmelweis Egyetem rektora adhatna órákat lemondásból Schmitt Pálnak. (Így, PhD előtt alighanem másból is, de ebből mindenképpen.) Beszélhetne vele arról, milyen az, amikor valaki kényszer nélkül megérzi, hogy fel kell állnia, mennyire más dicstelenül maradni, mint emelt fővel távozni. Az előbbi Schmittnek, az utóbbi Tulassaynak sikerült.

Arról is beszélhetne az elnöknek, hogy nem kell okvetlenül erkölcsi vétséget vagy bűnt elkövetni a lemondáshoz, elég, ha valaki rájön, hogy maradásával több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hajthat a közösségnek, amelyet ő képvisel.

Az egyetem mindvégig tojástáncot járt a Schmitt-vizsgálat során: a hatalom bosszújának veszélye és a nemzetközi tudományos élet megvetése között választhatott. A vizsgálóbizottság jelentése is ezt a lavírozást tükrözte. A hosszasan vizsgálódók szóvirágait azonban pillanatok alatt szétszaggatta a tudományos világ felháborodása. Ennek idehaza először nyíltan, bátran a hallgatók adtak hangot.

Az egyetlen szakmailag megalapozott döntés azonnali meghozatalát azonban nem csupán a rektori irodát elfoglaló diákok kényszerítették ki, hanem azok a külföldi visszhangok is, amelyekből egyértelművé vált: ha nem lép az egyetem, leírják a nemzetközi tudományos életben. Márpedig ez is nagy, ráadásul sokkal tartósabb anyagi veszteséget okoz, mint a hatalom retorziója. Tulassay lemondásával egyszerre kér elnézést és irgalmat az egyetem nevében. Az előbbit a tudományos élettől, mert túl puha volt a vizsgálóbizottság, az utóbbit pedig a kormánytól, mert túl kemény volt a szenátus. Az előbbi megtehetősége a reményt táplálhatja, az utóbbi szükségessége viszont a reménytelenséget.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.