Megtették a kezdő lépéseket

A gazdasági növekedés elősegítésére nyert el pályázatot a Bánát-Triplex Confinium Európai Területi Társulás. Ez a szervezeti forma – angol nevén European Grouping of Territo rial Cooperation (EGTC) – egy új, perspektivikus kerete a határon átnyúló együttműködésnek.

Az Európai Unió 2014–2020 közötti költségvetési ciklusában a határon átnyúló együttműködés támogatására jó eséllyel pályáznak azok a hálózatszerű területi társulások, amelyek önálló jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságot hoznak létre, és egybehangolt terveket tudnak kialakítani a határ menti térségek fejlesztésére.

Egész Európában összesen 27 ilyen területi társulás alakult eddig – ebből 8 magyar részvétellel. A Bánát-Triplex Confinium EGTC-t 2011. január 5-én jegyezték be Budapesten. Székhelye Mórahalmon van, ezért a magyar törvények szerint működik. Elnöke Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, alelnöke Kaba Gábor, Zsombolya polgármestere. Megalakuláskor 37 magyar és 37 román önkormányzat lett a tagja. Ezenkívül megfigyelőként részt vesz a munkában 8 szerbiai önkormányzat is. Szerbia még nem tagja az Európai Uniónak, ám úgy tekintenek rá, mint egy összefüggő fejlesztési térség részére, amely előbb-utóbb bekerül az unióba.

Mivel a határtérségben elsődleges feladat a gazdasági növekedés erősítése, a foglalkoztatás növelése, ezért természetes, hogy ez áll a formálódó elképzelések középpontjában is. Dudás Kószó Katalin, a Mórahalmi Városfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója, egyben a területi társulás munkaszervezetének vezetője elmondja: a térségben magas, de egyenlőtlen a munkanélküliségi ráta. Bizonyos településeken –például Mórahalmon vagy Nagyszentmiklóson – jó a helyzet. Másutt – jellemzően a kisebb településeken – viszont meglehetősen súlyos.

Minden területi társulásnak a meglévő adottságaira kell alapoznia a stratégiai tervezés során. Így került előtérbe a Bánát-Triplex Confinium EGTC-ben a termálvíz és a napenergia hasznosítása. Mindkét megújulóenergiafajtából bőven áll rendelkezésre a térségben. A Homokhátságon jelentős a hajtatásos zöldségtermesztés. Azok a kertészetek a leginkább versenyképesek, amelyek termálvízzel tudnak fűteni, ezért számba kell venni az EGTC területén lévő, használaton kívüli termálkutakat. Új hévízkutat meglehetősen költséges lenne fúrni, a meglévők viszont nem túl nagy költséggel használatba vehetők.

Egymásik jellemzője a Bánát-Triplex Confinium EGTC-nek, hogy különböző méretű településekből áll. A kisebb településeknek az egyik legsúlyosabb gondja manapság az önkormányzati intézmények energiaellátása. Hosszabb távon ennek a megoldásában adhat jelentős segítséget a napenergia felhasználása. Dudás Kószó Katalin kiemeli: noha általában csökkennek az uniós támogatások, a területi együttműködésre fordított összeg az elképzelések szerint 8,3 milliárd euróról 11,8 milliárd euróra növekszik. Az, hogy magyar részvétellel 8 EGTC alakult, jelzi, hogy nálunk felismerték a széles körű együttműködésben rejlő lehetőségeket. Az a társulás lesz sikeres, amelyik jó stratégiát dolgoz ki, azt megfelelő projektekbe formálja, és eredményesen szerepel a pályázatokon.

A Bánát-Triplex Confinium EGTC megtette a kezdő lépéseket. Mindhárom országban megalakult a munkaszervezet, adottak a feltételek, hogy a következő uniós költségvetési ciklus kezdetére jó stratégia és jó projektötletek szülessenek. Tervezik, hogy nemcsak az önkormányzatokat, hanem a lakosságot is bevonják a tervezésbe. Nagyon fontos, hogy mindenki megértse: az EGTC közvetlenül nem tud pénzt adni senkinek. Jó ötleteket várnak, amelyek támogatására sikeresen tudnak pályázni.

Dudás Kószó Katalin
Dudás Kószó Katalin
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.